Жовта чи фіолетова: яка цибуля корисніша

Володіє протизапальною дією, підвищує імунітет

На кухні важко обійтися без цибулі, адже вона входить у більшість страв. Користь цього овочу для організму нічим не замінна, це універсальний продукт.

Список найбільш важливих речовин, що містить цибуля:

- Кверцетин. Речовина з сімейства флавоноїдів, що володіє сильними антиоксидантними властивостями й протизапальною дією.

- Антоціани. Підгрупа флавоноїдів, що надає деяким видам цибулі фіолетовий або червоний колір. Чим більше флавіноїдів – тим яскравіший і темніший колір цибулини. Тому жовта цибуля хороша, але фіолетова ще краща.

- Сполуки органічної сірки, наприклад, алліцин. Це він додає їм різкий запах і смак, володіє антибактеріальною та антигрибковою дією.

- Фруктани - полімери фруктози, які не перетравлюються нашими ферментами та стають живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника.

- Сапоніни – рослинні глікозиди. Вони мають протизакрепні властивості та знижують холестерин.

Ці речовини роблять її важливою лікарською рослиною. Цибуля - один із засобів профілактики більшості хвороб. Використовують для полегшення болю в горлі, при застуді.

Цибуля - один із засобів профілактики більшості хвороб. Використовують для полегшення болю в горлі, при застуді

Цибуля допомагає знизити рівень холестерину в крові та запобігає атеросклерозу. Підвищує апетит, сприяє виробленню травних соків і жовчі, стимулює роботу кишечника.

Але слід пам'ятати, що в сирому вигляді її не рекомендується вживати людям з гастритом, виразкою шлунку, так як це може викликати подразнення слизової.

Побічним ефектом вживання цибулі є неприємний запах шкіри та дихання, однак при помірній кількості це не повинно бути великою проблемою, а користь для здоров'я досить відчутна.

Таким чином цибуля володіє протизапальною, антиоксидантною дією, зміцнює капіляри, підвищує імунітет. Якщо з'їдати в день одну цибулину середніх розмірів в будь-якому вигляді це піде лише на користь.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі