Вища рада правосуддя втягує президента у вчинення злочину

Система повертається у 2013 рік

На фоні явного порушення Конституції і законів Конституційним судом Вища рада правосуддя вирішила не відставати. Там, втім, вирішили не просто вчинити злочинні дії, а й втягнути в це президента Володимира Зеленського.

Днями ВРП внесла подання президенту про призначення безстроково суддів, щодо яких Громадська рада доброчесності раніше ухвалила негативні висновки. Але це за законом неможливо зробити, якщо "за" не проголосували 11 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Але от проболема - ВККС уже рік не працює. І жоден з 32 суддів, поданих ВРП на призначення президенту, такої процедури навіть не проходив.

Такі дії мають ознаки злочинів, передбачених ст. 353, 364 і іншими Кримінального кодексу України.

Особливий цинізм у тому, що 3 грудня ВРП планує в такий саме незаконний спосіб призначити безстроково суддею Печерського суду Віктора Кицюка. Він у часи Революції гідності на догоду владі свідомо засуджував невинних з метою залякування і придушення протестів.

З ВРП все зрозуміло.

Але якщо президент піде на те, щоб всупереч законній процедурі і Конституції призначити недоброчесних суддів - це стане не тільки свідченням повного провалу реформи, а й фактичного повернення системи у 2013 рік.

Найцікавіше, що за дуже сходжі дії (призначення членів ВРП) в порядку кримінального судочинства влада переслідує п'ятого президента Петра Порошенка. Цікаво, чи вважає чинний президент, що наступники не переслідуватимуть його?

Громадська рада доброчесності закликала президента залишити без розгляду це явно незаконе подання і провести термінову реформу ВРП відповідно до міжнарожних зобов'язань.

З аналогічним закликом виступили 10 громадських організацій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі