Чи віддасть Зеленський "злочинний" наказ?

Керівникам держави, можливо, доведеться втікати із лікарняних палат

Вперше термін "злочинний наказ" з'явився 1989 року, коли розпочався розвал комуністичної системи. На той час владу не лише зневажали та висміювали, що тривало перед тим вже років двадцять. Влади вже не боялися! Не боялися бо знали – стріляти не будуть! А як солдат може не стріляти, коли отримав такий наказ? Це ж порушення присяги з усіма наслідками!

Отоді й придумали той самий "злочинний наказ", який солдат чи офіцер може не виконувати і йому за це нічого не буде. Спроби визначити, що це таке у юридичному сенсі, марні. Тут навіть Конституційний суд не допоможе. Бо сам виносить "злочинні рішення".

Коли просто – "злочинних" наказів не існує. Існують накази, які виконують, і накази, які не виконують. У другому випадку командиру варто йти по-хорошому – хтозна, як може надалі скластися доля того, чиї накази ігнорують. Коли починають говорити про "злочинний наказ", це означає, що влада втрачає свою легітимність і її скоро поміняють.

Це лише діти або артисти-коміки можуть вважати владу абсолютною – як скажу, так і буде! Насправді влада закінчується саме там, де її дії не сприймаються суспільством. Верховна Рада може записати до Конституції, що ми всі маємо ходити без штанів, причому зробити це цілком законним способом! Але ніхто цього виконувати не буде! Тому що це і буде той самий "злочинний наказ", після якого владі час готуватися на вихід.

Народ не сприймає окремі антивірусні заходи. І не тому, що не боїться ковіду, а тому що бачить відвертий ідіотизм цих заходів

Сьогодні народ не сприймає окремі антивірусні заходи уряду. І не тому, що не боїться ковіду, а тому що бачить відвертий ідіотизм цих заходів. Влада бездарно пропустила той момент, коли люди були згодні тимчасово залишитись без роботи заради здоров'я. Тепер владу вже не слухають. З неї глузують, її зневажають і головне – її не бояться!

Влада Януковича була приречена після того, як 16 січня 2014-го були прийняті "диктаторські закони", яких народ не злякався, а навпаки. Чи приречена влада Зеленського після ухвалення постанови про "карантин вихідного дня", яку ніхто не збирається виконувати, подекуди відкрито відмовляючись це робити? Чи є ця постанова тим самим "злочинним наказом", після якого вже все? Чи нам чекати від влади чогось іще більш безглуздого? І чи не доведеться згодом керівникам держави, що заслабли коронавірусом, втікати зі своїх лікарняних палат, де б вони не були, кудись подалі? Адресу не вказуватиму – їм видніше.

Микола Несенюк, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі