Перемога Байдена – це згасання популізму. Скоро Україні доведеться змінити владу

Зеленський – це не майбутнє, а минуле нашої країни і світової політики в цілому

Ще 2016 року, коли мільярдер Дональд Трамп виграв президентські вибори у Сполучених Штатах, можна було з великою часткою впевненості говорити про нього як про президента одного терміну - нехай навіть сам Трамп цього не розумів тоді і відмовляється розуміти зараз. І це припущення базувалося на одній простій істині - Трамп, нехай навіть його гасла продовжують розділяти мільйони американців, був і залишається чужинцем у самій системі управління Сполученими Штатами, - пише Віталій Портников для видання "Букви".

Справа не в тому, що Трамп викликає алергію у демократів, а в тому, що він викликає схожі почуття і у багатьох республіканців. Республіканська еліта змушена була підтримувати його як кандидата партії і президента, який переміг як кандидат партії, республіканський виборець, нехай навіть до самого Трампа налаштований негативно – голосувати за кандидата, висунутого партією у 2016 і 2020 роках. Але де в цій історії сам Трамп?

Чинний президент Сполучених Штатів став рятівником і могильником республіканців одночасно

А ось де. Чинний президент Сполучених Штатів став рятівником і могильником республіканців одночасно. Після другого терміну Джорджа Буша-молодшого виявилося, що гранди Республіканської партії – гідні і сильні політики, такі як Джон Маккейн або Мітт Ромні – і близько не можуть конкурувати з демократичним кандидатом Бараком Обамою, так що Гілларі Клінтон задовго до закінчення другого терміну президентства Обами сприймалася як його наступниця не у якості кандидата демократів на виборах, але саме як наступниця на посаді президента США – тому і був таким сильним шок ночі виборів у 2016 році. Для того, щоб виграти у будь-якого солідного демократичного кандидата (а не було б Гілларі, вже тоді міг би бути Байден), не підходив жоден солідний республіканський кандидат.

Для цього потрібен був Трамп.

Але Трамп – ніякий не республіканець, звичайно. Він бізнесмен, який використав партійну машину Республіканської партії для задоволення свого колосального его – міг би з таким самим успіхом використовувати і демократів, але ось тільки демократи вважали, що у них і так все добре і не потребували його послуг. Політика Трампа зовсім не може вважатися класичною політикою президента-республіканця.

Жоден президент-республіканець не став би виводити Сполучені Штати з міжнародних організацій, лаятися з європейцями, безуспішно метушитися навколо одних авторитарних правителів і так само безуспішно залякувати інших, жоден президент-республіканець не став би працювати на поділ співвітчизників, думаючи виключно про власні електоральні перспективи, а не про перспективи не те щоб навіть країни, а власної партії.

Трампу потрібно було тільки одне – щоб свято продовжилося

Але Трампу потрібно було тільки одне – щоб свято продовжилося. І заради цього він фактично перевернув республіканську піраміду, зробив маргіналів партійним мейнстрімом. І так, це серйозний удар по партії, яка ніколи не боялася революцій в найширшому сенсі цього слова – партії Лінкольна, Рейгана і Маккейна, яка зменшилася до партії "чайного товариства".

І ось тепер ми знову повинні задати собі питання: а чи міг на цих виборах солідний республіканський кандидат перемогти Байдена? І ми знаємо відповідь на це питання. Навіть Трамп уже не зміг. А це означає простий висновок – у двопартійній системі США йдуть дуже серйозні, майже тектонічні зрушення, зумовлені не тільки політичними, а й демографічними змінами.

У двопартійній системі США йдуть дуже серйозні, майже тектонічні зрушення, зумовлені не тільки політичними, а й демографічними змінами

У скарбничці Трампа взагалі не було молодого електорату, це стосується і республіканців в цілому. Цілком можливо, що ці вибори – взагалі останні, коли республіканський кандидат виграє Техас. А партія, кандидат якої не зможе зібрати достатню для перемоги кількість вибірників не тільки в таких густонаселених штатах, як Каліфорнія і Нью-Йорк, але і у Техасі, просто приречена.

Тому або станеться диво, республіканці знайдуть в собі сили для переформатування і знову стануть тією знаменитою революційною партією, а не клубом старіючих гравців у гольф, або вся політична боротьба зосередиться у самій Демократичної партії між її власними лібералами і її власними умовними соціал-демократами. І той, хто переможе у цій боротьбі, той і ставатиме новим президентом Сполучених Штатів.

Повторюся, так вже мало би бути. Так повинно було бути не тільки у 2020 році, але і у 2016 році. Єдине, що змогли протиставити цьому простому політичному і демографічному зрушенню республіканці – це самовпевненого популіста, здатного мобілізувати тих, хто взагалі до Трампа міг не цікавитися політикою і після Трампа не буде.

Якщо через чотири роки республіканці знову вирішать, що у них немає ніякого іншого вибору, крім як бити Трампом з розмаху, вони просто знищать самі себе. Але і змиритися з роллю молодшого партнера, який здатний зупинити опонента тільки за допомогою (поки що) сенату і (довше) Верховного Суду, республіканці швидко не зможуть. Ми вступаємо у роки звикання республіканців до своєї нової ролі в оновленій країні і зрозуміло, що це будуть непрості роки, тому що республіканська еліта і її виборці будуть відчайдушно боротися за політичне виживання.

Тепер, як це не прикро звучить, а президентом всіх американців може бути тільки президент-демократ

Але в чому Джо Байден правий – так це в тому, що йому доведеться бути президентом всіх американців. Бо тепер, як це не прикро звучить, а президентом всіх американців може бути тільки президент-демократ. У президента-республіканця, навіть якщо він з'явиться в доступному для огляду майбутньому і навіть якщо це буде не Трамп, цього просто вже не вийде. На жаль.

Що це означає для нас? Взагалі потрібно зрозуміти просту річ: перемога Байдена означає не зміну президента-республіканця президентом-демократом.

Перемога Байдена означає зміну президента-популіста президентом-політиком. І в цьому сенсі для України – якщо бути чесним до кінця – кращим був би президент-республіканець, а не президент-демократ. Справжній республіканець, зрозуміла річ. Але його немає і не видно. Тому потрібно погодитися з тим, що поява у Білому домі людини, яка розуміє, що таке політичний процес – це вже суспільне благо. Те ж саме стосується, зрозуміло, і самого управлінського апарату – Трамп витратив майже три роки, щоб позбутися професійних управлінців і взагалі людей з розумінням політики і власною думкою. І ми побачили, яка катастрофа почалася, коли він, нарешті, майже всіх позбувся. Виховання Зеленського, ігнорування коронавірусу та інші успіхи останнього часу – це коли він вже був один вдома.

За Байдена США почнуть повертатися до традиційної для себе ролі світового лідера

За Байдена США почнуть повертатися до традиційної для себе ролі світового лідера. Це означає ще й те, що відносини США і цивілізованого світу в цілому з авторитарними режимами будуть визначатися ціннісною шкалою, а не особистими симпатіями і антипатіями президента або його економічними розрахунками та образами, нерідко вельми фантастичними. І так, це дозволить дещо заспокоїтися Пекіну і змусить похвилюватися Кремль. Але і не тільки.

Перемога Байдена означає поступове згасання популізму, неефективність якого була доведена у перші ж місяці пандемії. Конструктори Зеленського змогли проїхатися у хвості цієї комети, коли вона вже втрачала блиск.

Але навіть у 2019 році можна було з упевненістю сказати, що Зеленський – це не майбутнє, а минуле нашої країни і світової політики в цілому.

І зараз, після президентських виборів у США, ми можемо констатувати, що цей популістський проєкт вступив у період напіврозпаду і вже у 2021 році Україні доведеться пройти шлях кардинального переформатування влади просто заради власного виживання. Я не знаю яким буде цей шлях – можливо, дострокові президентські вибори за умови консолідації еліт і відсікання маргінальних з точки зору Заходу олігархів, може бути – дострокові парламентські вибори, завданням яких буде перетворення президента на номінальну фігуру при зосередженні влади в парламенті і уряді. Але те, що це – закінчення проєкту, скоро стане очевидним для всіх, окрім Зеленського.

Так і Трамп ще нічого поки що не зрозумів. Яка різниця.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі