Як наситити організм залізом

Безконтрольні чаювання знижують засвоєння мікроелементу

Для утворення гемоглобіну потрібні залізо та білок, а точніше амінокислоти. Багатьом здається, якщо вживати продукти з високим вмістом заліза і в достатній кількості білок, то з гемоглобіном має бути все в порядку. Але якщо зі вживанням білка проблем, як правило, немає, то з залізом не все так просто.

Тут потрібно звертати увагу не тільки на продукти де більший вміст заліза, ще слід враховувати, наскільки добре цей мікроелемент зможе доставлятися в організм. Наприклад, на це сильно впливає кислотність шлункового соку. Якщо вона низька, залізо буде засвоюватися погано. Також дуже важливий стан кишківника, поєднання продуктів та наявність речовин в них, що допомагають або заважають надходженню заліза.

Також має значення джерело заліза.

З м'яса засвоюється близько 20% заліза, що там знаходиться, а з овочів, круп і бобових не більше 5%.

З м'яса засвоюється близько 20% заліза, що там знаходиться, а з овочів, круп і бобових не більше 5%

Саме тому підтримувати гемоглобін за допомогою гречки, яблук або гранатів складніше, а для того, щоб його "підняти" за допомогою виключно рослинної їжі потрібно багато часу.

Ефективніше це завдання виконує яловичина, м'ясо курки та індички. Погано залізо всмоктується з яєць і печінки. З рослинних продуктів краще засвоюється, якщо вони містять багато аскорбінової кислоти, фолієвої та інших органічних кислот, натомість мало фітинів.

З помідорів, броколі, цвітної капусти, гарбуза, моркви й навіть картоплі залізо буде засвоюватися краще, ніж зі шпинату, хліба або сочевиці.

Ще важливо, які напої переважають у харчуванні. Наприклад, чай і кава містять велику кількість таніну, який заважає засвоєнню заліза. Безконтрольні чаювання, особливо міцного чаю, може істотно знизити засвоєння заліза. Також впливає на цей процес і кальцій, якого досить багато в молочних продуктах. Тому, коли їсте м'ясо, не запивайте його чаєм, кавою з молоком і не їжте відразу після цього сирні десерти. Бажано не вживати їх годин п'ять, щоб дати можливість залізу засвоїтися. І, до речі, солодкі газовані напої теж не бажані, в них може бути досить багато фосфору, що для засвоєння заліза також не добре. А ось воду в цей період пити можна і треба.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі