Як правильно харчуватися восени

Слід включати в раціон білки, які легко засвоювоюються

Харчування восени має свої особливості. Саме в цей період ми перебудовуємо свій раціон на зимовий лад. Щоб підготувати свій організм до холодної пори необхідно подбати про: імунітет, захист шкіри від холоду, нормальну роботу травної системи, про те, щоб не набрати за зиму зайві кілограми.

Наше харчування протягом року має бути різноманітним і включати овочі, фрукти, каші, хліб, бобові, м'ясо з рибою і яйцями, молочні продукти, рослинні масла, горіхи, і звичайно ж воду. Всі ці продукти доступні нам цілий рік. Тому зробити наше харчування корисним не буде проблемою, якщо заздалегідь продумати й внести певні зміни в осіннє меню.

Режим. Дуже важливо, особливо в холодну пору року, не допускати гострого голоду. Адже коли ми голодні, ми відчуваємо слабкість, сонливість, починаємо мерзнути. А з'їдена вчасно їжа дає приплив енергії, підвищує працездатність. Для цього в раціоні має бути достатня кількість білка, складних вуглеводів і жирів.

Якщо білка мало то імунітет слабшає, змінюється гормональний фон, шкіра втрачає тонус, виснажуються м'язи.

Якщо білка мало то імунітет слабшає, змінюється гормональний фон, шкіра втрачає тонус, виснажуються м'язи

Слід обов'язково включати в осіннє харчування легкозасвоюваний білок. Наприклад, куряче м'ясо, з якого можна приготувати велику кількість різноманітних страв. Його краще тушкувати, запікати чи варити, тоді воно добре насичує і не перевантажує шлунок. А повноцінний склад білка забезпечить нашу імунну систему необхідними для неї амінокислотами.

Жири потрібні для синтезу гормонів, збереження вологи в суглобах та шкірі. Вони є джерелом важливих для організму жиророзчинних вітамінів. Наприклад, вітамін А необхідний для підтримки захисних функцій легень, слизових оболонок і шкіри від інфекцій. Бажано, щоб в харчуванні були не тільки жири рослинного, а й тваринного походження - вершкове масло, сири, сметана, яйця і навіть трохи сала.

Складні вуглеводи - не тільки забезпечать енергією, але і на тривалий час забезпечать відчуття ситості, покращать роботу кишківника й обмін речовин.

Складні вуглеводи - не тільки забезпечать енергією, але і на тривалий час забезпечать відчуття ситості, покращать роботу кишківника й обмін речовин

Знайти їх можна в злаках, бобових, овочах і фруктах. Ці продукти містять клітковину, яка необхідна для нормальної життєдіяльності нашої кишкової мікрофлори – важливого учасника імунного захисту організму.

Вітамін С.

У холодну пору року він буде підтримувати імунітет, зміцнювати судини, захищати шкіру. Для того, щоб не зменшувати його надходження в організм восени, а потім і взимку, необхідно включати в раціон цитрусові, ківі, заморожені ягоди, квашені овочі.

Температура їжі.

Важливо, щоб з настанням холодів "обігрів" йшов також зсередини. Тепла їжа і насичує краще, і зігріває. Воду теж пийте теплою.

Харчуйтеся різноманітно і повноцінно, плануйте свої сніданки, обіди й вечері, не пропускайте їх. Пам'ятайте, що харчуванням ми повинні покривати нашу добову потребу в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах і мінералах. Тільки так ваш організм з настанням холодів зможе отримати максимальну кількість необхідних речовин, щоб боротися з вірусними захворюваннями, депресією, підтримувати захисні функції шкіри та слизових. Будьте здорові восени й завжди.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі