Які продукти вживати, аби печінка працювала справно

Пектини стимулюють роботу органу

Печінка виконує свою відповідальну роботу кожен день. Часто кажуть, що вона очищає організм. Так і є, печінка головний орган, який знешкоджує багато токсичних речовин і разом з жовчю виводить їх з організму. З цієї причини надмірності, які ми собі дозволяємо тягарем лягають на неї.

Але її робота цим не обмежується. Вона бере участь у травленні, виробляє жовч, в ній відбувається синтез деяких білків і жирів та запасається глюкоза у вигляді глікогену. Важлива роль у метаболізмі холестерину і тригліцеридів - близько 80% холестерину виробляється у печінці.

Печінка пропускає через себе й очищає близько 500 літрів крові щодня. Видаляє надлишок гормонів і токсичних сполук - алкоголю, ліків, та інших забруднювачів, що надходять з навколишнього середовища.

Для детоксикації печінка використовує ті речовини, які отримує з їжею – амінокислоти, вітаміни, мінерали та інші.

Для детоксикації печінка використовує ті речовини, які отримує з їжею – амінокислоти, вітаміни, мінерали та інші

Її не дарма називають хімічною лабораторією організму. Щоб печінка служила повноцінно "вірою і правдою" довгі роки дуже важливо стежити за її станом, не навантажувати себе шкідливою їжею і включати в раціон корисні продукти.

Що ж корисно для печінки? Як її захищати?

Спочатку розповім про ті продукти, якими не слід зловживати.

- Алкоголь. Його не без підстав називають гепатотоксичною отрутою. Безумовно, важлива кількість прийнятого алкоголю і вік людини. Безпечна доза алкоголю дуже мала. Наприклад, для міцного алкоголю це 2-3 столові ложки в день.

- Жир. Надлишок жирів, причому як тваринного, так і рослинного походження, шкідливий для печінки. Приберіть з харчування продукти, які містять трансжири.

- Глюкоза, фруктоза і сахароза в надмірній кількості. Надлишок цих вуглеводів призводить до зниження детоксикаційних можливостей печінки й відкладення жиру в її клітинах.

Для печінки важливо:

1. Достатнє споживання білка. Дефіцит білка в раціоні призводить до посиленого відкладення у печінці жиру, зниження всіх її функцій.

2. Лецитин. Він стимулює жовчовиділення, перешкоджає утворенню жовчних каменів, сприяє нейтралізації токсичних речовин, підтримує регенерацію клітин печінки.

Добова потреба в лецитині дорослої людини - 5-7 г. Лідером за його вмістом є жовток яєць.

Добова потреба в лецитині дорослої людини - 5-7 г. Лідером за його вмістом є жовток яєць

У 2-х жовтках близько 5 г цієї цінної речовини. Лецитин є в м'ясі, ікрі, соняшниковому насінні, вівсяній і гречаній крупах.

3. Овочі, цільні крупи та фрукти. Вони добре джерело антиоксидантів, вітамінів, які захищають клітини печінки, впливають на знешкоджуючу функцію. А також містять харчові волокна, особливо пектини, які збирають на себе надлишки жовчних кислот, холестерину і стимулюють роботу печінки. Потрібно в кожен прийом їжі включати овочі, або фрукти, звичайно з переважанням овочів. Вони повинні становити половину кожного прийому їжі. Зелені листові овочі рекомендуються особливо.

4. Вода. Вона підтримує процеси детоксикації й полегшує виведення токсинів з організму. Слідкуйте за водним режимом.

5. Режим харчування. Він важливий для активної роботи печінки, нормальної жовчоутворюючої та жовчовивідної функцій. Порушення режиму, тривалі проміжки між прийомами їжі, переїдання, особливо у вечірній час, призведуть до збою в роботі печінки.

Щоб зберегти цей орган в хорошому стані стежте за своєю вагою, уникайте шкідливих продуктів і звичок в харчуванні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі