Українських фільмів на кшталт "Паразитів" чи "Сімпсонів" не буде

Державне фінансування кінематографа потрібно змінювати

Чому українське кіно часто непопулярне?

Зараз тривають чергові пітчинги (конкурси) на держфінансування. 22 вересня був день фільмів на широку глядацьку аудиторію. Тобто, не артгаус, не для фестивалів, а сама для людей.

Ну і відповідно - на конкурсі знімальні групи мали б розповідати значно більше про комерційні стратегії, промоційні, про свою аудиторію, хто ці люди, як ви їх збираєтеся приводити у кінотеатри, чому вони мають захотіти дивитися ваше кіно, на які касові збори розраховуєте, чому ви на них розраховуєте та інша етсетра.

Натомість, про це якраз говорили одиниці. І що ще характерніше - експерти, які це все оцінюють, майже про це не запитували. Кіно, блін, для масового глядача пітчингують. А про самого глядача майже і не говорять. Так, по-дорослому, з розрахунками, з цифрами, з опрацюванням світового і вже українського досвіду прокату, з тенденціями.

Бо багатьом кіношникам усе ще на нас, любі маї, сра... фіолетово. Така у них навіть фраза є: "ну, ми знімаємо найперше для себе. Головне - щоб нам сподобалося. Тоді сподобається і глядачам".

Подобається вам, глядачі?

Ну і ще. Дуже багато ідеології. Експерти досі ставлять питання такого штибу і мають претензії на кшталт "плюндрування". Що це у вас, мовляв, українці якісь не такі? Що за зневага, що за ганьба? У країні війна, а ви тут плюндруєте. А ви тут суржиком пости пишете!

По-перше, такі питання обов'язково вносять у подію атмосферу несерйозності. Людина, яка розбирається в індустрії, а не сприймає її як творчість, питатиме зовсім інше.

А по-друге, кіношники просто бояться робити щось нестандартне та сміливе. Іронічне. Бо досить лиш одного низького балу від хоча б одного ображеного та сплюндрованого експерта, щоб вилетіти.

Кіношники бояться робити щось нестандартне та сміливе

Тому, велкам, урапатріотичні сюжети та прісні персонажі. На яких українці якраз і не хочуть ходити. Бо вони не цікаві. Бо кіно на масову аудиторію знімають не для масової аудиторії, а для пітчингової комісії. Члени якої часто теж мають за принцип "головне - щоб нам сподобалося". Іронічно, правда ж.

Тому щось українське на кшталт "Сімпсонів", "Південного парку", "Американської сімейки", "Паразитів" нам поки не бачити. Змиріться.

Ну і цікавий факт. Третє "Скажене весілля" до цього туру навіть не пройшло. Хтось із експертів вліпив найнижчий бал. Нагадаю, що це один з найбільш комерційно успішних, масових продуктів на нашому ринку. З першої частини навіть усі гроші з відсотками державі віддали.

Натомість пройшло багато творців цілої гори абсолютно провальних речей.

Державне фінансування кінематографа – необхідне. Його у жодному разі не можна скасовувати чи зменшувати. Потрібно просто цей процес змінювати, покращувати, робити ефективнішим та думати про результат.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі