Навіщо калій потрібен організму

Рекомендовано споживати дорослим не менше 3 грам на день

Наш раціон на 2/3 повинен складатися з рослинної їжі. На це є багато причин і одна з них – рослини. Вони є головним постачальником у наш організм калію – універсального регулятора обміну речовин.

Навіщо калій потрібен організму?

Він знаходиться переважно всередині кожної клітини, тому його називають внутрішньоклітинним елементом. Без нього не відбувається передача нервових сигналів у серці, мозку і периферичних тканинах. Калій підтримує в нормі артеріальний тиск. Впливає на роботу серцевого м'яза, нирок. Крім того, регулює водний баланс, впливає на роботу ендокринної системи, зміцнює судини та серце.

Калій допомагає організму перетворювати глюкозу в глікоген, який накопичуючись у клітинах печінки та м'язах служить джерелом енергії для цих клітин. Цей макроелемент бере участь в синтезі білка, ферментів і гормонів. Разом з натрієм, кальцієм, фосфором і магнієм забезпечує сталість внутрішнього середовища, підтримує кислотно–лужну рівновагу.

Всі знають, що підвищене споживання натрію у вигляді кухонної солі погано позначається на здоров'ї, а саме сприяє затримці рідини в організмі, появі набряків, підвищує артеріального тиску. Однак не всі знають, що протилежною дією володіє калій.

Доведено, що збільшення споживання калію знижує тиск у гіпертоніків.

Збільшення споживання калію знижує тиск у гіпертоніків

Нестача калію призводить до погіршення роботи нирок і серця, нервового виснаження і депресії, м'язової слабкості, сухості шкіри й ламкості волосся, зниження імунітету та репродуктивних порушень.

Кращий спосіб заповнити його дефіцит - налагодити харчування, додаючи в свій раціон продукти, які вважаються рекордсменами за вмістом калію.

Хорошим джерелом калію вважається картопля. Однак не слід одним продуктом розв'язувати питання надходження його в організм. Тільки різноманітність в їжі, використання різних продуктів здатні задовольнити потребу в калії, та й не тільки в ньому.

Цей мінерал знаходиться практично у всіх продуктах тваринного і рослинного походження. Але особливо його багато в свіжих овочах, фруктах, злакових, бобових, горіхах, насінні – в рослинній їжі.

Особливо багато калію в свіжих овочах, фруктах, злакових, бобових, горіхах, насінні – в рослинній їжі

Що потрібно пам'ятати:

- У нашому раціоні обов'язково повинні бути сирі овочі та фрукти.

- Калій "виходить" у воду при відварюванні. Тому страви, де використовується овочевий бульйон, є хорошим джерелом цього елемента. Кращий спосіб збереження калію у продуктах, що піддаються термічній обробці - робити їх на пару або запікати.

- Надлишок кави, цукру в харчуванні, вживання алкоголю погіршують засвоєння калію з їжі. А сечогінні засоби, наприклад, чаї для схуднення, підсилюють виведення калію нирками.

Рекомендовано споживати дорослим не менше 3-3,5 грама калію в день. Багато хто не має такої кількості калію у своєму раціоні й навіть не замислюються, що його дефіцит позначиться на здоров'ї.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі