Втома може свідчити про анемію або депресивний розлад

Зверніться до лікаря для встановлення причини

Відчуття втоми здається логічним наслідком того, що ми щось робили. А наприкінці робочого тижня втома, здається, неминучою.

Ми маємо втомлюватися відповідно до навантаження: фізичного, емоційного, когнітивного, але разом з цим відновлюватися.

Якщо втома ніколи не минає, за нею стоїть щось більше, ніж багато роботи і мало сну — це може свідчити про проблеми зі здоров'ям.

Адже втома буває різною. Якщо вона емоційна, то людина може відчувати порожнечу. В разі когнітивної втоми — важко зібратися думками. Фізична втома теж також буває різна. Це може бути слабкість м'язів і відчуття важкості під час руху, брак енергії чи постійне бажання спати. За цими станами стоять різні причини.

Якщо втома ніколи не минає, за нею стоїть щось більше, ніж багато роботи і мало сну — це може свідчити про проблеми зі здоров'ям

Що може стояти за відчуттям втоми, яке не минає ніколи, чи надто швидко настає? Низка фізіологічних та психічних станів, які слід лікувати. Наведемо приклади:

Анемія.

Може бути низький рівень гемоглобіну, тобто кров має надто малу місткість для перенесення кисню. Може бути низький рівень феритину, тобто запаси заліза на нулі. В усіх випадках людина відчуває слабкість, втому, може бути блідою.

Якщо ви відчуваєте втому, заплануйте якнайшвидше візит до лікаря, і за його призначенням здайте розгорнутий аналіз крові і тест на феритин, і не поспішайте пити залізо. В анемії можуть бути різні причини, і не всі вони зводяться до заліза в раціоні.

Депресивний розлад.

Написати листа чи купити квитки не складно, якщо ви в порядку. Людині в депресії важко встати з ліжка, зробити найпростіші речі, вийти з дому чи поговорити з кимось. Тому якщо принаймні два тижні поспіль ви відчуваєте не лише втому, а й дуже сумний, пригнічений настрій, хочете плакати, у вас порушений сон та апетит, зверніться до фахівця чи принаймні сімейного лікаря, здатного оцінити ваш стан за шкалою депресії Бека.

Поганий сон.

Різні стани підпадають під це поняття: зупинка дихання уві сні, надто коротка фаза глибокого сну, поверхневий сон, безсоння, синдром неспокійних ніг, коли варто не рухатися, як в глибині гомілок починає боліти, свербіти чи колоти. За цими явищами можуть стояти різні причини: від зайвої ваги до психічного розладу, тому порадити щось одне, окрім "зверніться до лікаря, ви маєте добре спати" ми не можемо.

Брак гормонів щитоподібної залози - гіпотиреоз.

Гормони щитоподібної залози діють практично на всі клітини тіла та регулюють метаболізм.

Гормонів щитоподібної залози може бракувати внаслідок аутоімунного захворювання, або в разі ендемічної нестачі йоду в раціоні.

Гормонів щитоподібної залози може бракувати внаслідок аутоімунного захворювання, або в разі ендемічної нестачі йоду в раціоні

Одним з проявів гіпотиреозу є сильна втома. Інші прояви такі: безпричинний набір ваги, мерзлявість, суха шкіра та жорстке волосся, порушення сну. Ви можете проконсультуватися з лікарем щодо здоров'я щитоподібної залози, здати аналізи та зробити за потреби УЗД.

Так звані функціональні соматичні симптоми.

Здавалося б: все має бути гаразд, а в пацієнта скарги на болі, втому, дискомфорт в животі. Таке явище історично мало низку некоректних назв: істерія, іпохондрія, психосоматика, але назва "функціональні соматичні симптоми" прижилася як така, що не ображає пацієнта.

Формально ж говорять про розлад соматичних симптомів, розлад тривоги за здоров'я та конверсійний розлад.

Якщо ви відчуваєте біль, дискомфорт, втому, а всі кажуть, що ви "вигадуєте, і то все в голові", зверніться до лікаря, а не шукайте порад в інтернеті.

Зважайте, що часто такі симптоми є проявами депресивного чи тривожного розладів. Також цей стан можна полегшити за допомогою ліків та змін способу життя. З цим також допоможе лікар.

Хронічні хвороби.

В разі хронічного обструктивного захворювання легень, целіакії, діабету, хвороб печінки чи раку втома є і наслідком захворювання, і можливим наслідком прийому ліків, адже низка медикаментів викликає кволість, сонливість, запаморочення.

Хороші новини — ці хвороби можна, зрештою, або подолати, або тримати під контролем та покращити якість життя.

Головне — не вважати, що хвороби — це назавжди і медицина безсила.

Головне — не вважати, що хвороби — це назавжди і медицина безсила

Вірусні захворювання.

У тому числі Covid-19. Під час та після перенесення вірусного захворювання люди можуть відчувати слабкість і втомлюваність. Це наслідок активної боротьби імунної системи з вірусом та пошкодження власних клітин у цій боротьбі.

Синдром хронічної втоми.

Як свідчить назва, людина почувається настільки втомленою, що не може робити поточні справи, і відпочинок не допомагає. При цьому фізичні або ментальні навантаження можуть втомити настільки, що людина почувається геть хворою кілька днів. Синдром хронічної втоми пов'язують з кількома можливими причинами. Специфічного лікування немає, проте можливе симптоматичне лікування і покращення стану пацієнта, як-от покращення сну чи лікування супутніх психічних розладів.

"Чогось бракує".

"Найулюбленіша" причина любителів біологічно-активних добавок. Дійсно, незбалансований раціон, в якому забагато солодкого чи алкоголю, а також/або бракує вітаміну D, В12, В1, заліза, харчових волокон, відчуватиметься як туман в голові, слабкість, апатія і втомлюваність.

Якщо у вас є доведена аналізами нестача "чогось" — вітаміну D, наприклад, чи через брак В12 розвинулася анемія, то потрібно справді приймати вітаміни чи інші препарати в дозі, якій призначив лікар. А запобігти цьому стану можна завдяки збалансованому раціону та регулярним профілактичним оглядам у сімейного лікаря.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі