Плюси та мінуси батьківського чату

Важливо, щоб батьки не здіймали паніку

Якщо у вас є діти і вони навчаються в школі, дитсадку або вперше туди підуть, ви мали би чути про таке явище, як батьківські чати. Їх багато видів. Мають різні призначення та цілі, але виглядають практично завжди однаково: потік кількадесят свідомостей в одній стрічці повідомлень, де майже неможливо відстежити важливу інформацію.

Окремі чати для збору коштів на потреби школи, дитсадка, подарунки вчителям, вихователям, для привітань з днем народження. Також є чати з вчителями та адміністрацією школи, чати без них… Яка їхня мета і чи справді вони необхідні?

Батьківські чати мають передусім функцію комунікації батьків учнів одного класу, або однієї групи щодо нагальних питань. Важливо, щоб батьки надсилали в чат перевірену інформацію і не здіймали паніку тоді, коли причин для неї немає.

Те, що батьки можуть листуватися в чаті не означає, що вони не можуть зустрітися та обговорити всі питання віч-на-віч. Та все ж, обговорень в онлайні не уникнути і вони мають свої переваги. Зокрема, швидкість реагування на повідомлення та можливість вирішити питання з усіма батьками дистанційно не чекаючи наступних батьківських зборів.

Як зробити спілкування в чатах більш комфортним для всіх?

Встановіть правила користування чатами

Це допоможе не загубити важливу інформацію та не перетворити чати на сховище сотні тисяч повідомлень.

Правило 1. Тема обговорення в чаті має бути одна. Якщо вам так зручніше, створіть два чати: про поточні питання щодо навчання і щодо дозвілля дітей. Не поєднуйте в одному чаті обговорення на тему подарунків вчителям, конфліктів та домашніх завдань.

Правило 2. Відмовтеся від повідомлень, які не несуть змістового наповнення. Месенджери дозволяють реагувати на повідомлення певною емоцією або лайком. Так ви уникнете кількадесят "дякую" у відповідь на одне повідомлення.

Розділяйте робочі та особисті теми

Правило 3. Якщо ви хочете поділитися новиною, фотографією, відео або статтею, надішліть це особисто або створіть чат для неформального спілкування.

Правило 4. Не обговорюйте дітей та вчителів в чаті. Окрім того, що це принижує людську гідність і демонструє не найкращі ваші сторони, це може зашкодити авторитету, самооцінці й почуттю власної цінності. Інші батьки також можуть комплексувати, що їхня дитина відрізняється або що вони "погані батьки" в порівнянні з іншими. Особисте залишається за межами будь-якого чату, не лише батьківського.

Правило 5. Перевіряйте інформацію, яку надсилаєте в чат або отримуєте від інших, щоб уникнути поширення пліток та панічних настроїв серед батьків. Якщо виник конфлікт з вчителем, вихователем, не обов'язково писати про це в своїй батьківській спільноті. Якщо ваша дитина захворіла, це нормально — попередити інших батьків, але не нормально звинувачувати когось в хворобі і кричати про початок епідемії.

Правило 6. Поважайте свого співрозмовника або співрозмовницю. Відмовтеся від переходу на особистості під час обговорення загальних питань, дотримуйтеся чистоти мови, звертайтеся по імені.

Дотримуйтеся цих правил самі та вимагайте цього від іншого.

Батьківські чати — основне місце для обговорення поточних питань, окрім батьківських зборів

Будь-які чати позбавляють нас особистісного спілкування, а текстова форма викривлює сприйняття сказаного співрозмовником або співрозмовницею.

Небезпечним також є знеособлення людини через те, що ми можемо не співвідносити власника акаунта та реальну людину, з якою ми зустрінемося на батьківських зборах в школі або дитсадку.

Дотримуйтеся гігієни спілкування в чаті та станьте прикладом для інших.

Так ваше спілкування в онлайн буде максимально продуктивним та приємним для всіх.

Визначте, навіщо вам батьківський чат.

Якщо у вас є потреба відчути себе частиною батьківської спільноти, долучіться до її створення. Вона має об'єднувати щось, крім чату та кровних зв'язків батьків і дітей. Наприклад, це може бути прагнення покращити умови навчання в школі, змінити підхід до домашніх завдань або позбутися радянських зборів коштів на "потреби школи".

Припустіть, чи можете ви обійтися без батьківського чату.

Жоден месенджер не замінить реального спілкування віч-на-віч. Вибудовування стосунків між батьками, вчителям, вихователями й дітьми потребує живого діалогу, а не сухих знеособлених повідомлень в батьківському чаті.

Створіть традицію зустрічей батьків щомісяця, або щокварталу для вирішення нагальних питань. Переконайтеся, що до переліку цих питань не входять побори на потреби школи, дитсадка — для цього існують місцеві відділи освіти, які виділяють кошти за запитом.

Подивіться, які теми з тих, що залишилися, варті обговорення.

Домовтеся з вчителями або вихователями про те, щоб за потреби вони зв'язувалися з вами по мобільному, або запросили зустрітися. Повірте, кількість таких контактів буде значно меншим, ніж ті, які ви маєте в чаті.

Щойно ви відмовитеся від чату, ви зрозумієте, як багато непотрібних тем там піднімається та скільки важливого потрібно обговорювати батьківською спільнотою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі