Варто хоч б на кілька днів забрати у Коломойського громадянство України

Олігарх поступово перетворюється на місцевого Пабло Ескобара

Американське правосуддя працює не так, як українське. Там, на щастя, пан Ігор Коломойський немає ніякого впливу і розслідування його махінацій підійшло до певної точки неповернення. Правоохоронці США назбирали достатньо доказів злочинів українського олігарха і тепер можуть сильно зіпсувати йому життя.

Проблемою є лише те, що він захищений, доки знаходиться в Україні. У нашій Конституції написано, що ми не видаємо своїх громадян. Тобто, навіть якби Сполучені Штати вирішити вимагати екстрадиції Коломойського з України, ми повинні були б захищати його і не віддавати у руки правосуддя.

Ми не видаємо тільки своїх громадян, а, наприклад, громадян Швейцарії – можемо екстрадувати запросто

Але головне - мати бажання або політичну волю, як люблять казати. Навряд представники американського правосуддя будуть відкрито вимагати видати їм Коломойського. Це, скоріш за все, можуть бути неформальні розмови. Адже ми не видаємо тільки своїх громадян, а, наприклад, громадян Швейцарії – можемо екстрадувати запросто. Достатньо буде хоча б на кілька днів забрати у Коломойського українське громадянство.

Тут теж є проблема. Позбавити громадянства може тільки президент. Дуже сумніваюсь, що Зеленський піде на цей крок. Це може статись хіба що під дуже великим тиском з боку Заходу. Поки цього немає Коломойський поступово перетворюється на такого собі Пабло Ескобара українського розливу. Не може висунути носа з України. Проте тут робить ледь не усе, що забажає.

Сергій Фурса, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі