Кава й чай перешкоджають засвоєнню заліза. Як збагатитись мікроелементом

М'ясо, морепродукти і яйця треба споживати зі свіжими овочами й злаками

Залізо є ключовим мікроелементом для здоров'я, бере участь у процесах кровотворення, обміну кисню. Низький рівень заліза в крові безпосередньо спричинює низький рівень гемоглобіну.

На залізо багаті безліч рослинних продуктів - злаки, бобові культури, зелень, горіхи і так далі. Проблема в тому, що з їжі засвоюється тільки двовалентне залізо, яке присутнє в м'ясних продуктах та рибі. У рослинній їжі міститься залізо тривалентне, яке в організмі повинно перетворитися в двовалентне.

Тому не варто вважати, що, з'ївши дві ложки гречаної каші і яблуко, ви запаслися цим цінним елементом. Тут важливо не тільки кількість отриманого заліза, але і те, скільки організм зможе його засвоїти. З тваринних продуктів залізо засвоюється на 30%, з рослинних – тільки 1-10%.

З тваринних продуктів залізо засвоюється на 30%, з рослинних – тільки 1-10%

Але і цей процес не завжди проходить гладко. При низькій кислотності шлунку, наприклад, споживання заліза з рослинних продуктів значно погіршується. Перешкоджають засвоєнню заліза фітинова кислота, що знаходиться у горіхах, крупах, бобових і, як не прикро, таніни та кофеїн, що містяться у чаї та каві.

Важливо вживати м'ясо, морепродукти, яйця – основні ключові постачальники заліза. І робити це правильно, разом зі свіжими овочами, зеленню, фруктами та злаками, багатими вітамінами С та В, які підвищують засвоюваність заліза.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі