Новітнє "купуй американське" як модель для "купуй українське"

Від нас залежить, чи відбудеться Україна як успішна й історично суб'єктна нація

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден представив свій план порятунку економіки, який назвав "Купуй американське".

План у $700 млрд стане найбільшою інвестицією в економіку США з часів Другої світової війни, за словами Байдена. Зокрема, започаткує бум робочих місць у виробництві і нових технологіях в США.

"Коли федеральний уряд витрачає гроші платників податків, ми повинні використовувати їх для покупки американських виробів та підтримки американських робочих місць", - сказав Байден.

Отже маємо новий сплеск у США ідеології економічного протекціонізму, і зокрема політики "Купуй американське" як основи інноваційної реіндустріалізації країни.

Це нове гасло і план Байдена - конкурент в економічній площині до гасла Трампа "Американське передусім" і його політики повернення виробництва і робочих місць до США.

Але для нас, українців, важливо, що обидва - і Трамп, і Байден - займають позицію економічного націоналізму/протекціонізму, що протистоїть мейнстріму неолібералізму, з яким всередині США вже фактично покінчено.

Очевидно, що маємо застосовувати в Україні "кращі світові практики".

Здоровий глузд і стратегічний прагматизм підказують, що слід діяти так, як діяли і діють нації, що стали розвиненими і багатими, а не так, як вони тепер радять робити іншим.

Слід діяти так, як діяли і діють нації, що стали розвиненими і багатими, а не так, як вони тепер радять робити іншим

До речі, як свідчить професор Ерік Райнерт, цю тезу вперше проголосили в Конгресі США у 1820-х роках. Оригінально вона була: "слід робити так як робили англійці, а не так, як вони радять та вчать інших". Це тоді, коли промислово потужна Британська імперія намагалася нав'язати молодим, економічно слабким, фактично сільськогосподарським Сполученим Штатам "вільну торгівлю" і свої промислові товари.

А тепер увага, "Купуй українське, плати українцям" - назва законопроєкта, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні ще у 2017 році.

Законопроєкт стосувався державних закупівель. За взірець було взято діючий закон США "Купуй американське", ухвалений ще в часи Великої депресії 1930-х років.

До подальшого блокування його ухвалення в цілому як закону тоді активно долучилися як влада, що перебувала під зовнішнім управлінням міжнародних структур, так і неоліберальні "експерти".

Законопроєкт згідно з Регламентом перейшов у нову Раду для прийняття в цілому, але восени 2019-го був остаточно знятий з розгляду.

Тепер під час пандемічної економічної кризи цей закон був би вкрай корисним для порятунку економіки країни. Але ж він пав черговою жертвою неоліберальної ортодоксії, насаджуваної ззовні в Україні під виглядом єдино правильних "економічних реформ".

Звісно, що попри зазначені зрушення у США нам будуть і далі нав'язувати догми збанкрутілого неолібералізму в інтересах транснаціональних корпорацій, міжнародних фінансових спекулянтів і доморощених олігархів. Адже "що дозволено Юпітеру (США), те не дозволено бику (Україні)".

Однак наше виживання і гідне майбутнє на своїй землі все рівно залишається в наших руках. І чи відбудеться Україна як успішна й історично суб'єктна нація залежить, передусім, від нашого розуму, духу, волі і дій.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі