Зеленський стає президентом державних боргів

Ближче до кінця осені стане очевидно - запланованих грошей у бюджеті нема. Будуть проблеми з фінансуванням витрат на утримання медичних закладів, шкіл, соціальної сфери

18 червня парламент вніс зміни до закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік". Гроші з фонду боротьби з Covid-19 перенаправлять на ремонт і будівництво доріг. Рішення підтримав 331 нардеп. У фонді було понад 64,7 млрд грн.

Це рішення відображає уявлення Зеленського, що за рахунок коштів, які можна залучити, він робить гарну інфраструктуру доріг. Враховуючи співвідношення української економіки та території, ми ще довго не матимемо гарних доріг. Це не питання бажання Зеленського чи будь-кого іншого. Польща майже вдвічі менша площею за Україну. Вона отримала від Євросоюзу майже 100 мільярдів доларів на інфраструктуру. Україні ніхто таких грошей не дасть. Самостійно, без допомоги ззовні ми створити гарну інфраструктуру не зможемо. Економіка надто мала.

У нас на цей рік заплановано 300 мільярдів гривень державного боргу. У реальності буде більше через зменшення дохідної частини. Отже і дефіцит державного бюджету буде більшим. А ми за рахунок боргів будуємо дороги. Це неефективне вкладення. 10-20 компаній отримають доходи. Але віддачі від доріг не такі швидкі. Ефективніше було б вкласти кошти в борг на енергозбереження. Там можна задіяти тисячі компаній. І ефект від енергозбереження негайний.

Зеленський сказав, що хоче бути президентом будівництва доріг. По факту стає президентом державних боргів. Він нарощує борги держави, а ефект від цього мінімальний. Тут навіть не про роботу для рейтингу мова. Скоріше – це уявлення "дитини" про те, як класно виглядає гарна дорога.

Фонд для боротьби з коронавірусом використовують неефективно.

Фонд для боротьби з коронавірусом використовують неефективно

Зараз Зеленський реалізує мрію. Він погано освічена людина. Не має уявлення про причинно-наслідкові зв'язки в економіці. Так само і 99 відсотків людей, які зробили його президентом. І ця людина своїм уявленням про світ перекроює бюджет.

Ще є питання, якою мірою крадуть ці кошти. Хто буде потім повертати? Швидше за все, наступники. Вони можуть сказати: вибачте, у нас дефолт.

Ближче до кінця осені стане очевидно - запланованих грошей у бюджеті нема. Будуть проблеми з фінансуванням витрат на утримання медичних закладів, шкіл, соціальної сфери. Будуть затримки, недоплати. До того Володимир Олександрович поїде і на якомусь шматку дороги переріже стрічку.

Борис Кушнірук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі