Цьогоріч можна обійтися без ЗНО

Турбулентність охопила всі сфери життя людей і країн

Як реагувати на скасування пробного ЗНО, а потім, можливо, і основного?

Тут така справа.

1. Якщо є ризик, що діти захворіють або повезуть назад додому віруси, то це рішення має свій сенс, тому що здоров'я завжди дорожче будь-яких іспитів.

2. Те, що в цьому році з ЗНО повний хаос - це так. Але хаос зараз у всьому, і страждати доводиться всім. Тут ніхто не винен.

3. Так, порушені всі правила, порядки, інструкції, терміни... На жаль. Треба звикати, що тепер в житті кожної людини будуть порушуватися всі правила, терміни і обіцянки. Турбулентність охопила всі сфери життя людей і країн.

Більш того. Ввважається, що школа готує до реального життя. Ось і готує. Таке життя.

Зрозуміло, що всі хотіли б чітких правил і запланованих колись термінів, і не тільки по ЗНО. Тепер таких гарантій не буде ні в чому. На жаль.

4. ЗНО - це лише ЗНО. Як сказав Фрейд, "банан - це всього лише банан"... Так що шкільний іспит не може ставати трагедією всього життя, якщо щось з цим ЗНО пішло не так.

Шкільний іспит не може ставати трагедією всього життя, якщо щось з цим ЗНО пішло не так

5. Треба дивитися ширше і далі. Навіть ті, хто здали успішно ЗНО і навіть поступили в найбільш рейтингові вузи, в цих вузах отримують вельми слабкі знання і вміння. І після закінчення цих навіть найбільш рейтингових вузів - не мають ні роботи, ні зарплати, ні перспектив.

Значить, щось у цій системі оцінювання таке слабке, що не дає навіть мінімальних життєво-навчальних гарантій. Тоді навіщо все це?

6. Так як ситуація із ЗНО форс-мажорна, то можливий полегшений варіант (тимчасовий, тільки для цього року) - обійтися без ЗНО. А зараховувати ті оцінки, які виставлені за підсумками року. Це буде не дуже справедливо і порушенням всього і вся. Але це ж форс-мажор, в якому ніхто не винен.

Я пам'ятаю, як аналогічна несправедливість була, коли перевели освіту на десятирічку. І в один рік вступали до вузів ті, хто закінчив і 11 річне, і 10 річне навчання - одночасно. Конкурси до вищих навчальних закладів підстрибнули рівно вдвічі! І було багато сліз і гніву.

Звичайно, нічого хорошого в такому нервуванні немає.

7. Я думаю, що це коронавірусне цунамі повинно привести до повного перегляду всієї системи освіти: її контенту, її виконавців-вчителів, її технологій і її системи оцінювання.

Коронавірусне цунамі повинно привести до повного перегляду всієї системи освіти

А також досконалого нового "містка" від школи до вузів. І можливо, це буде вже зовсім не ЗНО в його нинішньому вигляді.

8. Ви запитаєте - а як повинно бути? Про це ми поговоримо наступного разу. Ви ж знаєте, що є зовсім інші моделі освіти - набагато розумніші, більш людяні і результативні.

А зараз - діяти по ситуації, яку неможливо змінити, ні гнівом, ні протестами. А також розглядати інші варіанти вибудовування долі своєї дитини.

А тут вже дуже багато варіантів. Тому шукаємо способи дивитися в майбутнє з оптимізмом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі