На Захід повернулася історія. Ми сьогодні як ніколи близькі до нього

Welcome to the club, the West

Ті, хто сьогодні говорять про "кінець Заходу", мислять так само спрощено, як і "фукуямісти", які наприкінці 1980-х говорили про "кінець історії" і остаточну перемогу лібералізму.

А правда, як на мене, в тому, що на Захід повернулася Історія. Яка справді трішки замовчала в 1990-х - 2000-х. Історія - це завжди драма. Це часто трагедія. Це боротьба і протистояння. Коли повертається Історія, на поверхню спливають герої та покидьки, борці та мародери, воїни та вбивці. Коли ти в ній звертаєш увагу на щось одне (на велике чи на нице), ти спрощуєш картину, бо Історія - це і високе, і низьке. Історія знищує світ спокійної Посередності, яка править у часи її затишшя.

У Вацлава Гавела є текст про те, що тоталітарні суспільства прагнуть позбавити людей історій, stories. Вони створюють життя без подій, "тихий омут" застою. Саме тому тоталітарні суспільства прагнуть вивести Історію за свої межі - наприклад, Путін намагається експортувати війну, створюючи у своїх громадян відчуття Історії, хоч насправді позбавляє їх історії всередині країни.

Тоталітарні суспільства прагнуть позбавити людей історій

Але те, що на Захід повертається Історія, свідчить про те, що ми сьогодні як ніколи близькі до нього. Тоді, коли для Заходу історія "завершилася" (у 1990-х), вона у нас тільки почалася. Наш Майдан і війна - один із її болючих проявів.

Тому welcome to the club, the West, можемо ми сказати країнам Заходу. У поверненні Історії ми були трошки швидші, ніж ви.

До речі, у 1989-му Фукуяма, у тій знаменитій статті, в останньому абзаці все передбачив: історія не може завершитися, натякав він, бо люди не можуть жити без драми і протистояння. History will be back.

Текст є постом автора у Facebook і не написаний спеціально для Gazeta.ua. Передруковується з дозволу автора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі