Зе-команда захищає своє "середовище сватів" від української мови

4 мотиви перегляду мовного законодавства

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив про необхідність перегляду мовного законодавства.

Чому не тільки відверті вороги України, типу Бужанського чи Рабіновича, проти всього українського, а і такі, які рядяться в українських патріотів, типу Разумкова чи Гордона. Ну і сам Найвеличніший Зе!, звичайно.

Які у них мотиви?

1. Скоро вибори і потрібна підтримка люмпену (умовно) з Барабашова та 7-го кілометру. Бо там люди із завищеною самооцінкою та невеликими лінгвістичними здібностями. Вони агресивно не хочуть змінюватися. Їм потрібна класика: "Хліба і видовищ". А до видовищ вони звикли специфічних. І цей електорат треба прихилити до серця, бо конкуренти з ОПЗЖ - пообіцяють зробити "все по-русски".

2. Тому, щоб говорили про мову, віру. А перестали говорити про шалену корупцію друзів Зеленського в Укравтодорі, в проєктах "Великого будівництва", про продаж посад братанами оточення президента. Про переділ ринків перевезення і перестрілки у центрах міст. Про кошмар у поліції. Нам просто вкидають тему, яка глушитиме усі інші.

Нам вкидають тему, яка глушитиме усі інші

3. Тому, що усі ці хлопці у побуті спілкуються "по-русски". Вони захищають своє середовище, яке умовно можна назвати "середовищем сватів".

4. Але є ще одне, підсвідоме. Ці хлопчики не тільки говорили, але і творили "по-русски". І якщо наступне покоління українців стане україномовним - то усі архіви "геніальних" (на їхню думку) "Розсміши коміка", "Кварталів", а також "Бульварів Гордона", записаних розмов з Поклонською - забудуться.

Якщо "русский" забудуть - це ж який пласт "культури" на думку "класиків" загине?

Вони прикриваються тим, що треба знати мову Пушкіна і Толстого. А насправді - вони бачать себе, рідних, "в вєках".

Я можу читати напам'ять російських поетів годинами: від Алєксандра Пушкіна до Нікалая Рубцова. Але я можу читати на пам'ять і Шевченка з Костенко.

Вважаю, що добре, якщо дитина знатиме кілька іноземних мов. Але у першу чергу, хай знає рідну мову, мову державну. Щоб я міг її чути не лише в університетських аудиторіях, а і в ТРЦ, і маршрутках.

А допоки городони і разумкови тягнуть сюди "русский язык" як альтернативу українській мові - з цим треба боротися.

А "русский"? Що ж, "я русский бы выучил только за то, что нужно допрашивать пленных".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі