Меланома підступна. Рано і агресивно метастазує

Про темну сторону життя вашої шкіри

Тут попереду, кажуть, літо. Точно знаю, що з різних причин, море буде не у всіх, а от сонечко щедро буде світити кожному. І хоч про це вже говорено-переговорено, але дуже хочеться нагадати, що темна королева онкології - меланома, дуже підступна стерво. Першоджерело пухлини може бути маленьким, тендітним і недоступним для рутинного огляду в дзеркалі. Вона дуже рано і агресивно метастазує. І як справжня королева вимагає захмарних статків на лікування.

До факторів ризику відносять:

- Значне і тривале перебування на сонці. По агресивності найстрашніші сонячні опіки в дитячому і підлітковому віці. Солярій, особливо у віці після 35 років. А також постійне перебування на відкритому сонці без захисних засобів. Засмагла дитина це, можливо, красиво, але дитина в опіках і з температурою, то не просто опік, то ризик не дожити до онуків.

По агресивності найстрашніші сонячні опіки в дитячому і підлітковому віці

- Фенотип рудого волосся. Це люди зі світлою шкірою, яка легко червоніє на сонці, але не покривається засмагою. У таких людей красива скандинавська зовнішність. Руді зеленоокі весталкі повинні з подвійною наснагою маститись захисним кремом, бо вони в зоні ризику саме по розвитку меланом. Також ризикують люди, які мають щільні злиті веснянки і світлий колір очей (світло сірі, голубі, зелені, горіхові)

- Влика кількість досліджень доводить, що основною ризиковою категорією є білі чоловіки з рудим волоссям старіші за 50 років. Часто перша пухлина у них розташована на шкірі спини, куди вони самі не заглядають. Тому, якщо ви любите свого чоловіка, частіше дивіться не лише на його сідниці (як стверджують жіночі журнали), а трохи вище.

- Сімейні випадки меланоми. Ми втратили традиції слідкувати за геніалогічними турбулентностями і цікавимся більше матеріальною спадщиною. Не менш важливі - знання хвороб родини. Я про це вже говорила, коли писала про історію колоректального раку, про спадковий рак молочної залози. Меланома також може створювати родинну історію, написану в некрологах. Якщо в родині є випадки меланоми, це чарівний пендель піти до дерматолога, в клініку, яка має спеціальне устаткування по контролю за шкірою. Дослідити всі наявні невуси (родимки), видалити ті, що схожі на атипові. І на цьому не лише полегшено видихнути, а записатись на плановий огляд через рік, щоб стежити за змінами невусів, які лишились на тілі.

Від 10 до 20% меланом розвиваються саме з атипових родимок

- Наявність атипових або диспластичних невусів (родимок). За різними даними від 10 до 20% меланом розвиваються саме з атипових родимок. За даними метааналізів 25 та більше невусів на тілі однієї людини - це автоматично високий ризик розвитку меланоми. Тільки ще раз нагадаю, що огляд не ви робите самі за допомогою складної системи дзеркал і навичок йогі. Карту родимок роблять спеціально навчені дерматологи за допомогою спеціально розробленого устаткування.

- Променева терапія раку в дитячому віці. Або довготривала імуносупрессія. Це не той "ослаблений імунітет", який ви успішно лікуєте протефлазідом (не на ніч буде згаданий) і страшно помічним "рейном в пакетиках". Це довгий прийом препаратів, що пригнічують імунні реакції, наприклад - для того, щоб пересаджена нирка не відторглась.

Отже на сонце тільки с захистом: голова - панама, тіло - світлий легкий одяг с захистом рук та ніг, очі - окуляри, відкрита шкіра - сонцезахисний крем. А сметану, тільки до вареників, а не на пухирі від сонячних опіків.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі