Тісний одяг провокує появу печії

З раціону потрібно виключити жирні і смажені страви

Печія поширена ознака порушення травлення з якою стикається чимало людей. І виникає вона не сама по собі. Найчастіше з'являється у тих, хто нерегулярно харчується, переїдає, у людей з ожирінням. Ще є безліч інших випадків, починаючи від вживання певних продуктів, появи її в положенні лежачи, і закінчуючи хворобами травного тракту, які вимагають обов'язкового лікування.

Що вам потрібно про неї знати?

Печія появляється тоді, коли кислий вміст шлунку в зворотному напрямку потрапляє у стравохід (це називається рефлюкс), викликає подразнення слизової стравоходу і проявляється неприємним відчуттям печіння і тепла різної тривалості і сили. Кислий вміст роз'їдає слизову оболонку стравоходу і по суті, відбувається хімічний опік. У нормі цьому перешкоджає сфінктер-кругова м'яз між шлунком і стравоходом, яка щільно змикається після того, як їжа потрапила в шлунок.

Кислий вміст роз'їдає слизову оболонку стравоходу і по суті, відбувається хімічний опік

Основних причин виникнення печії, в принципі, дві. Перша - слабкість сфінктера і друга - надмірне вироблення шлунком соляної кислоти. Появитися вони можуть через певні стани:

1. Порушення режиму харчування - нерегулярні прийоми їжі, вживання їжі на ходу, погане пережовування, переїдання.

2. Часте вживання "подразнюючої" їжі - смаженого, гострого, жирного, кофеїновмісних і солодких газованих напоїв, свіжої випічки та ін.

3. Шкідливі звички і фактори навколишнього середовища - куріння, зловживання алкоголем, хронічний стрес

4. Прийом деяких медикаментів.

5. Захворювання органів травлення - гастрит з підвищеною кислотністю, гастроезофагальна рефлюксна і виразкова хвороба, захворювання жовчовивідної системи і підшлункової залози . Зазначене вище, як правило, провокують розвиток цих захворювань.

6. Підвищення внутрішньочеревного тиску - носіння тісного одягу, підняття важких предметів. Шанси, що кислотний рефлюкс і печія розвинуться, збільшуються при ожирінні. При підвищеній масі тіла виникає постійно підвищений тиск в черевній порожнині і це послаблює нижній сфінктер стравоходу.

7. Вагітність - одна з причин розвитку печії у жінок в цей період життя.

Необхідно нормалізувати режим харчування, обмежити ті продукти, які подразнюють слизову шлунку, відмовитися від шкідливих звичок, нормалізувати вагу

Очевидно, щоб не провокувати появу печії, необхідно нормалізувати режим харчування, обмежити ті продукти, які подразнюють слизову шлунку, відмовитися від шкідливих звичок, нормалізувати вагу і т. д.

Крім того рекомендую забути про переїдання; відмовитися від фізичних навантажень і положення "лежачи" після прийому їжі на 15-20 хвилин; вечеряти за 2-3 години до сну; носити вільний одяг.

Список продуктів, які можуть посилювати печію, досить великий. З раціону потрібно виключити жирні і смажені страви, гострі приправи і соуси, каву, міцний чай і шоколад, газовані напої, кислі фрукти і овочі.

Але слід прислухатися і до своїх відчуттів. І якщо ті продукти, які вказані в списку, не провокують печію, прибирати їх з раціону не обов'язково. Потрібно стежити за їх кількістю і частотою вживання.

Під час вагітності, для попередження появи печії, можна дещо зменшити обсяг їжі на кожен прийом і збільшити їх частоту. А так само стежити за тим, які продукти провокують печію.

Боротися з печією медикаментами або народними засобами самостійно не слід

Треба розуміти, що боротися з печією медикаментами або народними засобами самостійно не слід. І хоча в аптеках є багато засобів, здатних зменшити симптоми захворювання, їх тривале застосування буде небезпечним для здоров'я.

Печія найчастіше тимчасова, некомфортна і минуща недуга. Але якщо вона виникає багаторазово і регулярно це тривожний сигнал. Тоді необхідна консультація лікаря, обстеження і лікування причини печії. Адже ефективному лікуванню повинен передувати правильно поставлений діагноз.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі