Деякі продукти викликають головний біль

"Провокаторів" записуйте у щоденник харчування

Головний біль може бути викликаний різними факторами. Іноді це результат стресу, браку сну, втоми або голоду. Спричиняють і посилюють головний біль зміна рівню деяких гормонів, зокрема, естрогену та прогестерону - цим можна пояснити, чому саме жінки частіше страждають від нього. Приблизно 20% всіх випадків головного болю, в тому числі і мігрені, пов'язані з вживанням певних компонентів продуктів харчування.

У деяких людей голова починає боліти під час або після їжі. В такому разі треба звернути увагу на свій раціон, можливо продукти містять інгредієнти, до яких ви чутливі, а саме:

- Біогенні аміни. Найвідоміші з них – гістамін і тирамін. Багато їх у сирі, дріжджах та виробах з ними, cосисках, пиві, вині, шоколаді, горіхах, тощо. Тому, якщо разом з вином з'їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль. Треба пам'ятати, що кількість тираміну в продуктах збільшується при їх тривалому зберіганні, багато його в несвіжих продуктах.

Якщо разом з вином з'їсти, наприклад, сир рокфор або фету, а потім ще шматочок шоколаду або шоколадний десерт, можна очікувати головний біль

- Сульфіти. Консерванти, які додають у продукти харчування для припинення росту бактерій. Можуть знаходитись у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, варенні, морепродуктах, переробленому м'ясі. Цей компонент здатний накопичуватися в організмі при частому споживанні таких продуктів.

- Аспартам. Він входить до складу солодкої газованої води - фанти, кока-коли та інших напоїв, "жуйок", а також до "швидких сніданків".

- Глутамат натрію. Його використовують, як харчову добавку для виробництва копчених і ковбасних виробів, різноманітних консервованих продуктів, соусів, сухих приправ, сухариків і чіпсів. Глутамат натрію власне і може провокувати сильні мігрені. Азіатська кухня не кращий вибір для людей, чутливих до глутамату.

- Нітрит натрію. Це барвник, приправа і консервант. Нітрит натрію є стабілізатором червоного кольору консервованого м'яса і смаковою добавкою. З високим ступенем ймовірності нітрити містяться в сосисках, м'ясних консервах, копченій і вареній ковбасі, копченій рибі, беконі, шинці.

- Кофеїн може спричинити різкий головний біль. Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Вживання двох або трьох порцій таких напоїв в день, значно збільшує шанси на виникнення головного болю.

Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну

Якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не виявлено, спробуйте знайти "провокаторів" цього стану у вашій тарілці. Заведіть щоденник харчування та фіксуйте в ньому, після якої їжі з'являється головний біль, погане самопочуття. Це дозволить вам виявити продукт- провокатор, скоротити його кількість в раціоні або повністю виключити.

Харчові продукти, які можуть викликати головний біль це найчастіше високо оброблені продукти з додаванням безлічі різних хімічних речовин. Тому уважно читайте інформацію на етикетці.

Будьте здорові! Слідкуйте за тим, що ви їсте.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі