Рано чи пізно радіація від пожежі в Чорнобилі прийде до Києва

За відсутність маски штраф 17 тисяч гривень, а за підпал лісу – в 10 разів менше

Якби зараз в Україні не було б епідемії короновірусу, громадяни не перебували б на карантині і не стежили б за статистикою захворюваності, головною новиною країни стала б, поза всяким сумнівом, пожежа в зоні відчуження на Чорнобильській АЕС.

Уже тиждень ліквідацією цієї пожежі займаються сили Державної служби надзвичайних ситуацій, говорять про підвищення радіаційного фону. Виконуючий обов'язків голови Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов закликає не панікувати і стверджує, що радіціаціонний фон в Києві залишається в нормі. Однак екологи нагадують про небезпеку розростання пожежі і про можливість попадання в атмосферу радіаційно забруднених частинок з потривоженого пожежею грунту, - пише Віталій Портников для Вelsat.eu.

Якщо появі короновірусої інфекції в Україні перешкодити було не так просто – хоча, можливо, більш ефективна обсервація українців, що поверталися з-за кордону, зменшила б кількість тих, що заразилися – то пожежі в зоні ЧАЕС – справа рук людини, причому конкретної людини.

Траву неподалік від зони відчуження підпалив "для забави" мешканець сусіднього села

Траву неподалік від зони відчуження підпалив "для забави" мешканець сусіднього села. Ще одна пожежа сталася в місці скупчення машин, пасажири яких в період епідемії вирушили з Києва на пікнік. І тепер жителям Києва та прилеглих населених пунктів доводиться спостерігати за результатами забави та відпочинку: забрудненість повітря (на щастя, не радіаційна) в українській столиці вранці значно перевищує норму, відчувається запах гару, отже – звична ситуація життя поруч з підпалом.

Лісові пожежі зараз, втім, відбуваються не тільки в зоні відчуження, а й по всій країні. Причина банальна – підпали трави після безсніжної зими, коли сухий грунт стає природним розповсюджувачем лиха. Палії ​​не можуть раціонально пояснити свої дії – хтось просто бавиться, як організатор підпалу поруч з ЧАЕС, хтось дотримується "традиції", хтось вірить, що після підпалу будуть краще рости трави. Але, якими б не були мотиви, збиток для здоров'я людей величезний, а в ситуації з пожежею в зоні відчуження він загрожує екологічній ситуації в карантинному Києві.

Збиток для здоров'я людей величезний

І ось що цікаво: за відсутність маски в період карантину вас можуть оштрафувати на 17 тисяч гривень, а за підпал лісу – на суму від 175 до 1700 гривень. Рівень відповідальності навіть смішно порівнювати і про це постійно говорять активісти-екологи. Можливо, зараз, коли завдяки американському телесеріалу про Чорнобиль знову згадали у всьому світі і про пожежу в зоні відчуження повідомляють не тільки українські, а й західні медіа, до їх слів прислухаються. Інакше пожежі – враховуючи зміни клімату – триватимуть і посилюватимуться кожну весну й осінь. І рано чи пізно радіація прийде до Києва або Гомеля.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі