Наша держава легко руйнується від стресів. Мусимо тримати її на плаву

Про світ та Україну у часи кризи. Ключові тези

1. Не варто сперечатися, чи нинішня криза є рецесією, чи вже фазовим переходом, бо фазовий перехід є тривалим, і він певно вже розпочався. Тож, чим би не були нинішні події, вони є частиною цього перехідного процесу.

2. Геополітичний розклад залежить від того, як ті або інші країни пройдуть епідемію та кризу. З цієї точки зору нинішня криза аналогічна великій війні — вона міняє геополітичний розклад.

3. Місяць тому світ був абсолютно іншим, і через наступний місяць він знову буде іншим, і так кожен місяць.

4. Наразі ми у великій невизначеності, і нічого ще передбачити неможливо. Легше передбачити контури нового післякризового світу, ніж перебіг кризових подій.

5. Нині кожна країна фокусується на власних проблемах. Ми нікому не потрібні, окрім самих себе. (З цього, між іншим, випливає, що коли міжнародні організації дають нам гроші, треба брати і не крутити носом, бо інший раз не дадуть.)

Нині кожна країна фокусується на власних проблемах. Ми нікому не потрібні, окрім самих себе

6. Здається, що авторитарні країни проходять кризу (принаймні епідемію) краще за демократичні (наприклад, Китай краще за Італію). Але це лише перше враження. Насправді найкраще проходять кризу демократичні країни із сильними інституціями (Японія, Південна Корея, Канада, скандинавські країни тощо), а найгірше демократичні країни зі слабкими інституціями (Італія, Україна, як не дивно — США). Що ж насправді відбувається в Китаї, Росії, Ірані, наскільки їхні цифри відповідають дійсності, ми не знаємо.

7. Історія фазових переходів вчить, що після фазового переходу лідерство у світі переходить не до тих країн, які мали найбільшу політичну, економічну чи військову міць, а до тих, хто здатен народжувати нові сенси.

8. Протягом останніх сотень років основним інструментом організації людей був економічний капітал. Нині принаймні так само, якщо не більше, важливий соціальний капітал. (Теза не моя, це сказав Ганзі Фрайнахт).

Якщо легальна економіка не дозволяє виживати, бізнес переходить у тіньову економіку. Зараз цей перехід відбувається стрімкими темпами

9. Якщо легальна економіка не дозволяє виживати, бізнес переходить у тіньову економіку. Зараз цей перехід відбувається стрімкими темпами. Спробуйте легально постригтися.

10. Українська держава є досить крихкою і легко руйнується від стресів і навантажень, але українське суспільство є антикрихким (термін Нассіма Талеба), тобто від стресів і навантажень стає сильнішим. Але суспільство без держави загине, як сто років тому, тож мусить тримати її на плаву.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі