Влада легалізує смотрящих в регіонах. Президент не контролює ситуацію

Олігархи мають заплатити у бюджет податки, які заборгували

На зустрічі із бізнесом і олігархами президент Володимир Зеленський попросив розділити відповідальність в регіонах. Зокрема, під патронат області отримали Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Ігор Палиця, Андрій Веревський, Юрій Косюк, Андрій Ставніцер, Олександр Ярославський і Віктор Пінчук.

У нас і так в регіонах неофедалізм - є якісь смотрящі. Свої олігархи, які тримають області. Замість того, щоб запитати про податки чи платежі у бюджети, президент просить: "давайте скинемося по мільйону чи два доларів". Це кидає країну в ще більшу кризу і наслідки можуть бути серйозні. Вже кілька років говоримо, що Київ не контролює якісь регіони. Їх віддали місцевим елітам на відкуп, криміналу. Президент такими зборами легалізує цю систему. Журналісти і громадський сектор продовжують говорити, що це не нормально. А держава фактично визнає своє безсилля.

Олігархи не дурні. Вони точно щось попросили взамін

Олігархи не дурні. Вони точно щось попросили взамін. Що? Побачимо через якийсь час. Це можуть бути якісь об'єкти під приватизацію, якісь преференції, кадрові призначення. Ніхто просто так грошей не дає. Ну й тут говоримо про те, що окремі особистості і їх бізнес-структури краще б заплатили у бюджет податки, які заборгували. Якщо брати Коломойського ‒ який рік тягнуться суди по державному підприємству Украерорух, якому МАУ винна понад мільярд гривень. А Коломойському чомусь віддають на відкуп Запорізьку область. У людей коротка пам'ять, історію Ахметова треба досліджувати з 1991 року – хто він і як накопичив капітал. А тепер Ахметов філантроп і благодійник. Дарує "швидкі допомоги" і пожертвує 2-3 мільйони доларів у фонд боротьби з коронавірусом. При чому його ДТЕК винен за газ 1,6 мільярда гривень. Це свідчить про абсолютну слабкість центральної влади в наведенні порядку і регулюванні якихось процесів. І показує - руки Києва в регіонах нема.

ДТЕК винен за газ 1,6 мільярда гривень

Давайте згадаємо засідання Кернеса і Ярославського в Харкові. Коли вони там сміялися і буквально розмазували заступника губернатора. Це більше скидається на сходку кримінальних авторитетів. Система смотрящих була при Януковичеві і за Порошенка її не зруйнували. Умовний Деркач контролював Сумську область, так і контролює. Умовний Палиця контролював Волинську область, то так і зараз. А тепер президент фактично легалізує їх. Якщо раніше вони були в тіні, то зараз все буде інакше. Президент визнає – це місцеві еліти, які все контролюють. І ці еліти проводять якісь сходнячки. У Херсоні Новинський місцевим підприємцям і бізнесменам розказував, що всі повинні скинутися. А хто такий Новинський?

Президент визнає – це місцеві еліти, які все контролюють

Такі угоди легалізують порядок речей, коли у нас держава фактично феодальна. Якісь клани повністю контролюють окремі регіони. Не представники влади, яким делеговані повноваження з Києва, а уповноважені якихось кримінально-олігархічних груп. Часто туди входять і місцеві правоохоронці. Тому це фрагментація держави. За умов слабкої центральної влади вона ще більше окуповується на окремі регіональні утворення.

Роман Сініцин, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі