Какао допомагає довше зберегти молодість

Містить до 35% денної норми вітамінів

Коли заходить мова про какао, відразу згадуються шоколад або напій какао. Їх смак і аромат піднімають настрій, підбадьорюють.

Можна прочитати масу інформації про позитивний вплив цих продуктів і какао-порошку в першу чергу. Виявляється в какао повно антиоксидантів та інших біологічно активних речовин, які добре засвоюються. Він містить вітаміни і мінерали, корисні жири рослинні білки. Пишуть про роль какао в лікуванні високого артеріального тиску, в запобіганні серцево-судинних захворювань і навіть статті про антиканцерогенні властивості какао. Про те, що чашка какао допомагає людям з розсіяним склерозом - зменшує біль, втому і підвищує витривалість. Дослідження показують, що какао корисне для периферичних артерій, тому його рекомендують людям із судинними захворюваннями.

Що ж робить какао таким корисним?

Сприяє хорошій пам'яті, покращує мозковий кровообіг і знижує артеріальний тиск та ресвератрол, який має антисклеротичну дію

У 100 г какао порошку міститься 24 г білка, 15 г жиру, 10 г вуглеводів, 35 г харчових волокон, цукрів 2 г. Якщо говорити про вітаміни, то в 100 г їх вміст від 0,1 до 35% добової норми. До складу входять мінерали: магній, фосфор, марганець - залізо, цинк. А головні цілющі властивості какао забезпечують природні рослинні антиоксиданти і в першу чергу епікатехін, який сприяє хорошій пам'яті, покращує мозковий кровообіг і знижує артеріальний тиск та ресвератрол, який має антисклеротичну дію. Також входить теобромін, що за багатьма параметрами схожий на кофеїн - він стимулює роботу серцевого м'яза, підвищує тонус судин і центральної нервової системи.

І дійсно, це чудовий рослинний продукт, який заслуговує на нашу увагу. Але єдина річ: він гіркий. Переважній більшості людей це не подобається. Тому частіше всього ми використовуємо какао у вигляді шоколаду, напою на молоці або воді з додаванням цукру. А цукор, як відомо - це шкідливо. І ще одне але, ми не можемо з'їсти його 100 г в натуральному вигляді. Зазвичай, якщо напій, то це 5-20 г порошку. Але навіть така мала кількість корисних речовин, все одно вносить свій вклад у підтримку добової потреби в них. І ще одна причина, по якій я б радила його використовувати - в 2 чайних ложках натурального какао, а це близько 10 г, міститься антиоксидантів більше ніж в 2-х грамовій порції зеленого чаю.

Замість шоколаду або чашки солодкого какао, пробуйте додавати його в свій раціон в чистому вигляді, як новий інгредієнт

Але, як відомо, в усьому треба знати міру. І не зважаючи на користь какао треба пам'ятати: він містить велику кількість оксалатів і пуринів, що шкідливо для нирок і суглобів та теобромін, що збуджує - для деяких людей може мати небажані наслідки. Такі ще дві причини, крім цукру, чому шоколад і какао не можна вживати багато.

Замість шоколаду або чашки солодкого какао, пробуйте додавати його в свій раціон в чистому вигляді, як новий інгредієнт. Багато не з'їсте, не переборщите з шкідливими компонентами, а користь отримаєте. І ще - він легко додасть обраному продукту смак шоколаду.

Ось кілька способів, як можна використати какао-порошок в натуральному вигляді:

- додати його трохи в йогурт разом з ягодами і фруктами.

- додати у вівсяну кашу або мюслі.

- добавити його в смузі на сніданок або перекус. Мала кількість какао-порошку зробить новий смак.

Какао має гостювати на вашому столі двічі в тиждень

Крім того з какао-бобів, можна отримати не тільки порошок какао, а також в залежності від способу обробки - терте какао, а також подрібнені какао-боби. У такому вигляді їх теж можна використовувати в стравах вашої кухні.

Загалом, какао, завдяки в першу чергу вмісту природних форм багатьох антиоксидантів у складі дає лікувальний ефект при різних захворюваннях, а також допомагає довше зберегти молодість.

Використовуйте какао в різних його видах, а не тільки з цукром. Віддавайте перевагу натуральному какао, який пройшов мінімальну термообробку. Так буде ваш раціон більш різноманітним, принесете вам не тільки задоволення, але й більше користі. Какао має гостювати на вашому столі двічі в тиждень.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі