Правильне харчування може стати злом

Те, що добре одній людині, може абсолютно не підходити іншій

Пропоную сьогодні поговорити на тему: правильне харчування - зло чи благо?


Багато хто скаже, яке ж може бути зло в правильному харчуванні? Однак може, коли людина вважає, що правильне харчування = обмеження. Розмовляючи з пацієнтами, я часто зустрічаюся з переконанням, що правильне харчування це те, до чого треба звикати, обмежувати себе в певних продуктах, а перехід на правильне харчування обов'язково буде супроводжуватися зривами. Ще й на смачне прийдеться тільки облизуватися та мучити себе їжею, яка не подобається.


Або буває інша крайність - "я на правильному харчуванні, тому підраховую калорії і не їм ...". І йде перелік заборонених продуктів, які, насправді, виключати з раціону шкідливо і список необхідних продуктів, які треба, нібито, вживати, бо вони мають "чудодійну силу" і спалюють калорії. Але скільки калорій повинен споживати наш організм вирішує не мода, а природні фізіологічні процеси.


Cкільки калорій повинен споживати наш організм вирішує не мода, а природні фізіологічні процеси

Насправді, здорове харчування - це сума виважених і свідомих рішень. Це виховання здорових звичок, а не низка заборон. Саме через неправильні звички в харчуванні, надмірне вживання "сміттєвої" їжі, а часто і через обмеження в харчуванні, людина страждає багатьма захворюваннями.


Здорове харчування має задовольняти основні потреби організму, забезпечувати всіма необхідними поживними речовинами. При виборі свого раціону харчування враховуйте також спосіб життя, керуйтеся універсальними підходами, які включають:


- обов'язковий щоденний набір продуктів,


- режим харчування,


- режим сну і відпочинку, які нерозривно пов'язані з нашою харчовою поведінкою


- фізичну активність.


Але така універсальність не означає, що ми повинні робити все однаково, що у всіх буде однакові рецепти харчування. Важливо знати: те, що добре одній людині, може абсолютно не підходити іншій. Тому головним в здоровому харчуванні є індивідуальний підхід з урахуванням власних потреб, пріоритетів в продуктах, способу життя, вироблених за роки звичок.


Головним в здоровому харчуванні є індивідуальний підхід з урахуванням власних потреб, пріоритетів в продуктах, способу життя, вироблених за роки звичок.


І знаєте з чого, на мою думку, потрібно починати? З переліку продуктів, які ви любите. Щоб харчування дійсно приносило задоволення, а не викликало огиду. І це повинен бути не список страв, а саме інгредієнтів, з яких вони готуються.


Робіть правильний для себе вибір. Тоді можна бути на здоровому харчуванні все життя і отримувати задоволення від їжі.


Іще один аргумент за те, щоб харчуватися правильно і корисно. На Заході "підрахували" вартість людського тіла. Виходили з того, що кожен орган, навіть волосся, очі чи язик коштують певну суму в якості трансплантата. Виявилося, що вартість тіла приблизно мільйон доларів. І ми до такого, можна сказати, дорогого тіла будемо відноситься бездумно і "заливати" в нього що завгодно і коли завгодно? А що вже говорити про наслідки для здоров'я, яке безцінне?! Зможете уявити собі ситуацію, коли машину за $1 млн господар заправляв би будь-яким бензином?


Тому не будьте байдужими до себе! Харчуйтеся здорово!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі