Ківі корисний для зору і серцево-судинної системи

Рекомендують вживати не більше двох плодів у день

Давайте поговоримо про користь ківі. Плід примітний не тільки своїм смаком, але ще і корисними властивостями.

Ківі-невеликий фрукт, середня вага плода 60 г, але дуже цінний. Він багатий вітамінами С, Е і К, харчовими волокнами, поліфенолами, калієм, кремнієм, кобальтом і міддю.

Вже по кислуватому смаку ківі можна зрозуміти, що там багато аскорбінової кислоти. Кількість цього вітаміну в ківі в рази більше, ніж в популярних лимонах і апельсинах. У 100 г ківі його міститься до 180 мг, при мінімальній добової потребі 90 мг. Вітамін С для організму людини важливий в будь-який час року, але в зимово-весняний період це особливо актуально. Зараз немає такого роздолля сезонних овочів і фруктів, як влітку. Вітамін С стимулює роботу імунної системи, допомагає протистояти стресам, віковим процесам, прийнявши участь в синтезі колагену, сприяє засвоєнню заліза.

Кількість вітаміну С в ківі в рази більше, ніж в популярних лимонах і апельсинах

Цікаво, що їдять як зелену м'якоть і маленькі чорні кісточки, так і коричневу шкірку, яку більшість з нас викидає і зовсім марно. Особливо багато харчових волокон (пектину) саме в шкірці. Тому ківі можна їсти цілком. Наприклад, додати в смуззі. Обов'язково ретельно помити плід.

Є дані про оздоровчі властивості ківі: два-три ківі в день можна використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань. Плоди сприяють зниженню рівня тригліцеридів в крові.

Ківі корисний для зору. Він містить два каротиноида: лютеїн і зеаксантин, які важливі для здоров'я наших очей і запобігають віковій дегенерації жовтої плями. Ці речовини наш організм не синтезує, тому повинен отримувати з рослинної і тваринної їжі.

Ще одна важлива властивість ківі - його м'який, послаблюючий ефект, позитивний вплив на моторику кишечника завдяки харчовим волокнам. Важливо для тих, у кого є схильність до закрепів.

Ківі містить актинідін, речовину подібну валер'яні, яка має заспокійливу дію

Крім того ківі містить актинідін, речовину подібну валер'яні, яка має заспокійливу дію.

Як би не був корисний ківі, зловживати цим фруктом все ж не варто. Обережно повинні його вживати люди з підвищеною кислотність шлунка, колітами, синдромом подразненого кишківника, схильністю до алергічних реакцій. У тих, хто їсть ківі в занадто великих кількостях часто розвивається харчова непереносимість. Тому рекомендую вживати не більше 1-2 плодів за день.

І незважаючи на те, що фрукт лідирує за вмістом вітаміну С і в ньому міститься багато корисних речовин, варто чергувати його з іншими фруктами та ягодами (якщо ягоди є у вас в замороженому вигляді).

Створюйте різноманітність фруктів в раціоні і пам'ятайте про корисні властивості ківі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі