Дешевий долар має свою ціну

Радійте сильній гривні, поки не почалися проблеми

У жовтні промислове виробництво впало на 5%. У листопаді промислове виробництво впало на 7,5%.

Надішліть мені, будь ласка, пости маминих економістів у фейсбуку, які розповідали, що війна влади із легальними тютюновими фабриками - це добре.

Усе має свою ціну. Так, людям подобається, коли долар дешевшає. Великою мірою, курс долара - це єдиний зрозумілий простому народу економічний показник. Отримуєш ти, наприклад, 10 тисяч гривень. За курсом по 28 це було $360, а за курсом по 23 - вже $435. Начебто, нічого особливого і не робиш, а зарплата зростає. Приємно. Зеленський молодець! Не дарма вибирали.

Зарплати не платять, якщо заводи стоять

Зараз народу прикольно перераховувати кількість доларів у кишені, що раптово збільшилася. Але звідки вони беруться? Із зарплати, яку платить роботодавець. І тут починаються проблеми. Тому що Україна - експортно орієнтована країна. Великий бізнес працює на експорт. Завдяки зміцненню гривні витрати імпортерів у доларах збільшилися і маржа впала. Міжнародні ринки дуже конкурентні. Там не можна просто так підняти ціну, бо у мене раптово подорожчала робоча сила і сировина. У Китаї нічого не дорожчало, вони тримають свій юань дешевим, незважаючи на виття Штатів.

Що буде? Деяким імпортерам доведеться зупинити виробництво, тому що воно буде збитковим. Ось про що говорить падіння промислового виробництва. І тоді в кишенях працівників не буде ні $435. Ні навіть $360. Тому що зарплати не платять, якщо заводи стоять.

А ви продовжуйте радіти сильній гривні. І так, жодна імпортна річ не подешевшала, до речі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі