Чиновники розказують українцям, чому вони повинні жити гірше

Людина має бути на вершині піраміди. Зараз там кредитор

Як тільки з'явився проект бюджету-2020, було величезне розчарування. Він абсолютно не відповідав обіцянкам нової влади щодо подолання бідності, динамічних темпів економічного зростання. Експерти з "провладного абонементу" казали: "Уряд тільки сформований. Подали бюджет за старими параметрами макроекономічних прогнозів, щоб не порушувати терміни подачі. За певний час ми побачимо новий бюджет з меседжами влади щодо інвестицій, зростання, подолання бідності".

Час минув — ми побачили той самий бюджет (проект до другого читання — Gazeta.ua), який раніше подали до парламенту. Утім там з'явилися "депутатські хотєлки" — декілька мільярдів гривень, які депутати собі вибивають на так звані округи. З'явилися доходи від грального бізнесу в розмірі 3 млрд грн. Вони є єдиною інтелектуальною потугою, на яку спромігся надреформаторський уряд. Але цих грошей не вистачить навіть на підвищення зарплат чиновникам і міністрам, які займають вищі шаблі управління. З'явилися доходи від інвестиційних проектів. Збільшено доходи від приватизації до 13 млрд грн. Тут багато запитань. Прем'єр-міністр сказав, що в нас драйвером зростання економіки буде приватизація. 13 млрд грн ніяк не можуть стати драйвером економіки. Маркером доходів від приватизації є такий показник як прямі іноземні інвестиції. У нас економіка залучає 2 млрд — і це робить приватний сектор, який набагато ефективніший за державний. Залучити 13 млрд у державний — неможливо.

13 млрд грн ніяк не можуть стати драйвером економіки

Що стосується витрат, то це не бюджет економічного зростання і не бюджет соціальний. Це бюджет зовнішніх кредиторів. Ним має керувати не уряд, а ліквідаційна комісія, яка призначається радою кредиторів. Національний уряд не може проводити таку антинародну політику. Усі соціальні статті формуються із залишкового принципу. На першому місці стоять виплати зовнішніх, внутрішніх боргів. Лише обслуговування боргу, навіть не його виплати, охоплює понад 140 млрд грн. Ця сума відповідає витратам на освіту і значно більше витрат на медицину. Треба згадати, що всі сучасні країни зараз збільшують виплати саме на соціальний капітал.

Зараз політика має бути людиноцентричною. А в нас вона навпаки — лібертаріанська мізантропія. Чиновники, міністри з "холодним" виразом обличчя розповідають українцям, чому вони мають жити гірше.

Звичайно, уряд нам зараз не може створити умови такі, як у Польщі чи інших розвинутих країнах. Але поступове покращення — має. Має показувати, що з кожним роком українці будуть жити заможніше.

Людина має бути на вершині піраміди. Зараз там кредитор.

Олексій Кущ, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі