Ініціативи аеропортів і Олімпіад тішать Коломойського, але не нас

Ми занадто бідна країна, щоб бездумно витрачати свої гроші

Є низка ініціатив нової влади, які можна назвати хорошими. Це і дерегуляція, і майбутній ліберальний ринок землі, і створення служби фінансових розслідувань. Це все добре. Але в майбутньому. Ще немає, але буде обов'язково. Як обіцяють. Але гарантії немає. Все це можна назвати структурними реформами, яких гостро потребує Україна. Але в яких починаєш сумніватися, коли з'являються ініціативи про люстрацію і розумієш, хто реально приймає рішення в країні. Але надія поки що є.

А є низка проектів, які озвучили вже. Поки що вони теж у майбутньому, але навряд чи їх можна назвати позитивними.

Перше. А побудуймо злітно-посадкову смугу в аеропорту Дніпра. Адже гроші не проблема. І правда, аеропорт — це добре. Це туризм. Це інфраструктура. Чому б не побудувати.

Але є одне але. Аеропорт міста Дніпро не належить державі. Він належить Ігорю Валерійовичу Коломойському. У підсумку, держава збирається інвестувати в його аеропорт. Що, звісно, тішить Ігоря Валерійовича. Але чи має тішити нас?

Аеропорт міста Дніпро не належить державі. Він належить Ігорю Валерійовичу Коломойському

Деякі люди кажуть, адже інвестують у злітно-посадкову смугу, а вона належить державі. І це правда. Але ж толку? Адже дохід від неї буде отримувати власник аеропорту. Це улюблена схема Ігоря Валерійовича, як з Укрнафтою. Не володіти, а керувати. Йому не потрібна власність. Він вважає за краще сидіти на потоках. І, звісно ж, йому не треба володіти смугою. Йому головне володіти аеропортовими зборами.

Чи потрібен аеропорт такому місту як Дніпро? Так, звісно. Саме тому є проект державного аеропорту між Запоріжжям і Дніпром. Куди інвестувати логічніше. Адже державні інвестиції будуть приносити дохід державі і забезпечать аеропортом одразу два міста. А в цьому випадку сотні мільйонів доларів державних грошей підуть як інвестиції, прибуток від яких буде отримувати Коломойський.

Друге — це Олімпіада. У цю ініціативу взагалі було неможливо повірити. Де Україна, а де Олімпіада. У нас тут грошей на парад не вистачає, ледве на новий офіс президенту нашкребли, а тут раптом Олімпіада. До того ж, судячи з усього, зимова. Адже, найімовірніше, реанімували проект Януковича, який теж хотів провести зимову олімпіаду в Карпатах. Ну з Януковичем все ясно. Для нього Олімпіада — це гігантський розпил, на якому можна вкрасти мільярди доларів. Але яка тоді муха вкусила Зеленського і Ко, вони ж проти корупції.

Витрати на проведення олімпійських ігор зростають з кожною Олімпіадою, і водночас ніколи не окупають себе

Олімпіада — це дорого і безглуздо. Витрати на проведення олімпійських ігор зростають з кожною Олімпіадою, і водночас ніколи не окупають себе. Ніколи. Ба більше, ці витрати Україна собі просто не може дозволити. Грошей таких немає, їх можна брати тільки в борг. Це призводить до розбалансування бюджету і збільшує ризик дефолту. Глибока криза, в яку потрапила Греція внаслідок неконтрольованого нарощування боргу, була багато в чому спричинена Олімпіадою, яку проводили в Афінах і яка потребувала значних фінансових ресурсів.

Олімпіада в Ріо коштувала 20 млрд доларів. У Сочі — взагалі страшну суму — понад 51 млрд доларів. Найдешевша олімпіада останніх років — у Ванкувері. Витрати канадців становили всього 7,6 млрд доларів, але тут треба враховувати, що у них не так багато і роботи було, в Канаді все добре з інфраструктурою. Крім того, більшість олімпійських об'єктів після цього просто простоюють, тобто немає жодного ефекту від таких інвестицій. Остання Олімпіада, що окупилася, відбулася 1984 року в Лос-Анжелесі. Тут теж складно порівнювати з Україною. А жителі західних міст вже навіть вимагають від свого керівництва не проводити в їхньому місті таких подій, адже це пов'язано з дуже великими незручностями. Ба більше, часто спочатку заявлена вартість Олімпіади потім, у процесі, істотно збільшується. У Бразилії, наприклад, з 14 млрд доларів до 20 млрд доларів, у Сочі — в 5 разів, і навіть у Канаді — більш ніж утричі. Тому, якщо зараз хтось озвучить потенційну вартість Олімпіади, можете сміливо множити в 2−3 рази.

Зимову Олімпіаду Янукович хотів провести в Буковелі. Тобто велика частина інвестицій припаде на гірськолижний курорт. Який, еврика, належить Коломойському

Для кого ж це добре? Крім, звісно, корупціонерів, які пиляють олімпійські бюджети. Зимову Олімпіаду Янукович хотів провести в Буковелі. Тобто велика частина інвестицій припаде на гірськолижний курорт. Який, еврика, належить Коломойському. У підсумку, Коломойський і чиновники-корупціонери, ось єдині вигодонабувачі від ідеї Олімпіади.

Україні потрібні структурні реформи. Продовження реформ, вибудовування інституцій, декомунізація в економіці. Україні потрібно залучати інвестиції. І Україні не потрібні величезні проекти за рахунок бюджету, які призводять тільки до збільшення боргового навантаження, і як результат, до економічних криз, девальвації та інфляції. Ми занадто бідна країна, щоб бездумно витрачати свої гроші.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі