Матюки заборонити можна, суть – ні

Ризики дематюкації

От ви тут всі жартуєте з приводу "дематюкації", а я спробувала серйозно проаналізувати законопроект "Про протидію лихослів'ю (про дематюкацію мови)" та викладаю ризики, які в ньому закладені.

Законопроект пропонує наступне визначення лихослів'я:

"Нецензурна лайка (лихослів'я) – ненормативна (неприпустима) лайка (лексика), перелік слів та виразів якої затверджується Кабінетом Міністрів України".

Які ризики спіткають КМУ в процесі затвердження переліку нецензурних слів:

1. Вони можуть визначати і заборонити лайливі слова українською мовою. Натомість, що робити з лайкою іноземними мовами - російською, англійською. Чи слова fuck або son of a bitch - теж КМУ внесе в свій список?

2. Припустимо, що перелік матюків створять, а як вони його оприлюднять, якщо це заборонені слова?

Припустимо, що перелік матюків створять, а як вони його оприлюднять, якщо це заборонені слова?

3. Ще один ризик - слова замінники. Що робити з ними? Скажімо, якщо слово, яке означає чоловічий статевий орган, замінити в лайці на - стебло, морквина, банан. Форму заборонити можна, але чи можна заборонити суть, яка все одно буде передана. Крім того, у відповідь на заборону, 100% з'являться нові замінники не менш лайливі за старі. Чи встигатиме КМУ поповнювати список і чи не перетвориться він на заборонене багатотомне видання?

Цікавою, але теж ризикованою видається наступна пропозиція законопроекту:

"Термін "лихослів'я (нецензурна лайка)" розповсюджується на випадки заміни однієї будь-якої літери у словах та виразах ненормативної лайки згідно переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України".

Тобто, ось так "пи*діти" - хочуть заборонити, а ось так "пиз**ти" - дозволять.

Тільки не переплутайте.

Ще одна цікава новація законопроекту - збільшити штраф за "дрібне хуліганство"(нецензурна лайка в громадському місці), вчинене публічною особою.

Яка особа вважатиметься "публічною" в цій ситуації? Скільки в неї повинно бути лайків, постів, підписників або ефірів на ТВ? Такий термін в законі - це корупційна складова, бо його можна тлумачити та визначати як завгодно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі