Щоб зменшувати вплив держави, треба цю державу мати. Українці її тільки будують

У вас на кордоні Росія зосередила танкові бригади. Яке, до біса, лібертаріанство?

Не встиг написати про те, чому парламентська республіка в нинішній ситуації в Україні - це погана ідея, як грякнула парламентська криза.

Тепер нова партія заявляє, що її ідеологія - лібертаріанство.

Друзі мої. Ігри в електронний уряд по фейсбуку - гарні в Естонії. Ігри в зменшення впливу держави - гарні, скажімо, в США. Ігри в референдуми з будь-якого пчиху - гарні в Швейцарії.

В Україні цієї миті гарні тільки одні гри - в побудову сильної мілітаризованої держави

А в Україні цієї миті гарні тільки одні гри - в побудову сильної мілітаризованої держави. З сильною, здатною до прийняття рішення, владою. З армією, здатною протистояти агресії найсильнішої нині диктатури світу з імперськими амбіціями. З внутрішніми службами, здатними протистояти її ж гібридній війні. З економікою, здатною забезпечувати і те, і друге, і третє в умовах блокади і тиску.

Щоб зменшувати вплив держави - необхідний один, але критично важливий фактор, без якого нікуди не дітися. Треба цю державу мати. Треба її побудувати.

І ті країни, які будували державність по триста років - можуть міркувати про лібертаріанство і загальне самоврядування, як в щасливих книжках про утопії в Місті Сонця.

Але коли я чую це від уряду в країні з перехідним ладом, а тепер вже навіть і не зрозуміло - з перехідним в який бік - де державність тільки-тільки почала з'являтися, і яка тільки останні пару років вийшла з умов економічної ями і активної фази війни - і то тимчасово - я розумію тільки одне: ці хлопці не здатні ні брати на себе відповідальність, ні приймати рішення.

У вас з півночі одна там імперія вже зосередила на кордоні надлишкові танкові бригади. Яке, до біса, лібертаріанство?

Причому я сам - ліберал до такої міри, що майже лібертаріанець. Я вважаю анархію кращим гіпотетичним варіантом суспільного договору. Але все добре тоді, коли воно добре. Чому всі, навіть ліберальні країни, вважають, що в армії має бути тільки єдиноначальність? Подумайте про це.

І, будь ласка, не пишіть маячню про Росію. У Росії немає держави. У Росії - кланова автократія. Це повна протилежність розвиненим працюючим державним інститутам.

Навіть Ізраїль ще не вирішив, що він готовий до лібертаріанства

Навіть Ізраїль ще не вирішив, що він готовий до лібертаріанства.

Ура, ура, давайте поекспериментуємо з цим в країні, що воює, частково окупована і наближається до дефолту, яку роздирають внутрішні протиріччя!

Де тут рука-обличчя смайлик...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі