Хто повинен говорити з дітьми про секс – мама чи тато

Знаходити відповіді і підтримку – основна мета сім'ї

Хто повинен говорити з дітьми про секс - мама чи тато?

Багато хто думає, що мама повинна відповідати на питання дочки, а тато - сина. Але це не так. Чудово, якщо з дитиною на ці теми говорять обоє батьків.

Дослідження в США показали: підлітки, чиї батьки замовчували певні теми і не надавали підтримку в складні моменти, в п'ять (!) разів частіше практикували ризиковану поведінку і раніше починали сексуальне життя. Діти з сімей, де мама була в близьких стосунках з дитиною, - тільки в 2-3 рази. А там, де і мама, і тато брали участь в статевому вихованні, тінейджери найпізніше вирішувалися на секс і робили це максимально безпечно.

Там, де і мама, і тато брали участь в статевому вихованні, тінейджери найпізніше вирішувалися на секс і робили це максимально безпечно

Само собою, краще, щоб про менструацію розповіла дітям мама, так як вона на практиці знає про неї. Про ерекцію, полюції - тато, бо він з цим стикається регулярно. А ще він був підлітком і, ймовірно, пам'ятає свої страхи і переживання з приводу зміни зовнішності, голосу і зможе підтримати сина в цей непростий період.

Але якщо немає тата чи мами, поговорити з дітьми може будь-хто з батьків. Тобто абсолютно нормально, якщо про фізіологію з сином поговорить мама. Або це можуть зробити інші близькі дорослі - бабуся/дідусь, тітка/дядько, хресні, якщо вони здатні розповісти все грамотно і делікатно.

А як бути з тим, що часто хтось із батьків "переводить стрілки"? Мовляв, "запитай про це у тата/мами". Так робити не варто.

По-перше, не випадково дитина підходить до когось конкретного з батьків. Можливо, більше довіряє або зараз таку делікатну тему хоче обговорювати з кимось одним. І відповісти повинен той, кому адресоване запитання.

По-друге, не факт, що дитина дійде до іншого з батьків. По суті ви знову показуєте: тема незручна, табу і не варто про таке говорити з нами. І іншим разом син або дочка підуть в інтернет, до однолітків. А до мами і тата - за порадою чи допомогою - ніколи.

Що робити, якщо дочка питає тата про місячні, і йому складно відповісти? Пояснити, як зуміє, а далі сказати: "Мама точно знає про це більше, підемо у неї запитаємо!"

А що робити, якщо дочка питає тата про місячні, і йому складно відповісти? Пояснити, як зуміє, а далі сказати: "Мама точно знає про це більше, підемо у неї запитаємо!". Увага: не "йди і запитай", а "підемо разом".

І тоді вам всім буде простіше - і будувати близькі довірчі відносини, і говорити на "складні" теми, і звертатися один до одного за допомогою. Адже це і є основна мета сім'ї - знаходити відповіді і підтримку.

Оригинал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі