Є реальний спосіб відкусити шматок пирога у Ахметова

Громадяни, об'єднавши зусилля, можуть потіснити олігархів з енергоринку

У Славутичі звичайні громадяни заснували першу в Україні кооперативну сонячну електростанцію. Про енергокооперативи у нас мало відомо, але в Європі і США це досить поширена історія. Там люди охоче об'єднуються і будують вітряні, сонячні і біогазові електростанції. Поодинці таке будівництво не осилити, а гуртом - легко. Наприклад, в Німеччині в 2012 році 47% електроенергії з поновлюваних джерел виробляли громадяни та кооперативи. Для України цей показник поки немислимий, але є до чого прагнути.

Дахи комунальних будівель віддали кооператорам в оренду всього за 1 грн

Початок покладено - перший кооператив буде діяти в Славутичі. Це наймолодше українське місто, яке було побудоване в 1986 році для працівників ЧАЕС. Славутич складається з типових радянських будівель з пласкими дахами, які сьогодні ніяк не використовують, але при цьому відмінно підходять для установки сонячних панелей. Керівництву міста ідея створення кооперативної СЕС сподобалася, тому дахи комунальних будівель віддали кооператорам в оренду всього за 1 грн.

Проект хороший навіть не стільки тим, що допомагає розвивати зелену енергетику, скільки тим, що об'єднує звичайних громадян і робить їх інвесторами.

Співвласником СЕС можна стати, заплативши внесок всього в $500. Це ціна одного паю. Можна купити кілька паїв. Тоді і прибуток буде більший в тій же пропорції. За підрахунками організаторів кооперативу, окупляться вкладення років за 5. Виходить гарна альтернатива банківським вкладам.

Окупляться вкладення років за 5

Звичайно, сам по собі один кооператив у Славутичі - крапля в морі. Але якщо цей приклад поширити на всю країну, можна з часом змінити звичну нам реальність. Ми багато скаржимося, що в Україну не йде іноземний інвестор. При цьому забуваємо про інвестора внутрішнього. У людей під матрацами лежать мільярди доларів, які сьогодні не працюють. А енергокооперативи - хороший, надійний спосіб вкласти ці гроші. Так, прибуток буде невеликим. Але це краще, ніж просто ховати долари в комірчині.

Ось вона - реальна, а не уявна деолігархізація. Звичайні громадяни, об'єднавши зусилля, можуть потіснити олігархів з енергоринку. Відкусити шматок пирога у Ахметова, який сьогодні багато вкладає в альтернативну енергетику. Особливо корисно було б розвивати енергокооперативи на сході, в промислових, депресивних містах Донбасу. Там для цього хороші умови - багато порожніх виробничих приміщень, проммайданчиків, цехів, на дахах яких можна встановити сонячні панелі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі