"Освітні експерти" Зеленського проти арифметики – трагікомедія у трьох діях

Фантазери на марші

Дія перша. Вчора на відео зустрічі з Зеленським "експерт" Олександр Чубатенко розповів, що за його розрахунками для виплати українським вчителям зарплати в $4 тис. на місяць достатньо $200 млн на рік. Головний освітній "експерт команди Зе" Сергій Бабак підхопив: "Це абсолютно не є фантастикою, це абсолютно реальні цифри". Сам Зеленський слухав і радісно кивав. Проблема, звичайно, в тому, що якщо 450 тис. українських вчителів помножити на $4 тис. зарплати, то цифра $200 млн на рік ніяк не складається – виходить $1,8 млрд на місяць чи більше $21,5 млрд на рік. "Експерти" так поспішали почати реформувати освіту, що забули вивчити шкільну арифметику. А кандидат в президенти не помітив помилку в 100 разів в простих розрахунках. Відео поспіхом видалили з YouTube.

Якщо 450 тис. українських вчителів помножити на $4 тис. зарплати, то цифра $200 млн на рік ніяк не складається – виходить $1,8 млрд на місяць чи більше $21,5 млрд на рік

Дія друга. Сьогодні відео відредагували, видалили згадку про злощасні $200 млн і залили на YouTube знову. Тепер "експерти" розповідають, що якщо "почати саджати", то "результатів конфіскації у лише кількох людей" вистачить, щоб забезпечити зарплатою в $4 тис. на місяць всіх вчителів на 10 років наперед. І знову підступна арифметика наносить удар по планах реформаторів. Згідно з останнім рейтингом Forbes в Україні є сім доларових мільярдерів з загальними статками в $13,6 млрд. А як ми з'ясували раніше, зарплата вчителям в $4 тис. на місяць обійдеться нам в $21,5 млрд на рік. Навіть якщо уявити, що державі вдасться конфіскувати в усіх українських мільярдерів все до копійки (що, звичайно, економічно і юридично неможливо), то цього вистачить менше ніж на рік підвищення зарплатні. Фантазери на марші.

Навіть якщо уявити, що державі вдасться конфіскувати в усіх українських мільярдерів все до копійки, то цього вистачить менше ніж на рік підвищення зарплатні

Дія третя. В якій я вирішив відкрити передвиборчу програму Зеленського і прочитати, що там написано про освіту. Очікувано, вдалося знайти багато комічного.

Наприклад обіцянка "відкрити український ринок для кращих іноземних закладів освіти" виглядає особливо пікантною для країни в якій десятки тисяч студентів щороку вже навчаються закордоном. Але справжній шедевр програми це "кожен шкільний геній отримає освітній ваучер, який зможе витратити на навчання у будь-якому обраному ним закладі вищої освіти". Бог з ним, що в сучасній західній освіті ніхто не вживає слово "геній", а про ризики ярлика "обдарована дитина" минулого тижня в Стенфорді ми говорили півпари. Не будемо навіть питати про те, що робити людям, які раптом виявляться не "геніями". Але хто і як буде визначати "геніальність" учнів? "Освітні експерти", що не знають основ арифметики чи вчителі на зарплатах в 4 тис. конфіскованих доларів? Очікуємо на нове освітньо-комедійне відео Зе з роз'ясненнями!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі