Генріх Карпинський
Програміст
01.03.2019

Школа у США – найзручніше місце, щоб насолодитись музикою, театром і спортом

Вести цілком насичене культурне життя можна і "на районі"

Повсякденне життя пересічної американської родини з дітьми шкільного віку не залишає багато часу на відвідування театрів, концертів, кіно, музеїв. До яких здебільшого, ще треба доїхати. Із розвитком приміської території навколо міст в США все більше родин живуть у так званих suburbs, маленьких містечках навколо мегаполіса, чи просто великого міста.

Щоб цей соціум остаточно не скотився в варварство, дикунство і штани з трьома смужками, на допомогу приходить звичайна школа. Як не дивно - але це найближче та найзручніше місце, де можна насолодитись музикою, театром або спортивною грою. У нашій школі - 20 спортивних команд, 4 струнних та 2 духових оркестри, хор, танцювальна група, театр, а також команда черлідерів, - пише Генріх Карпинський для "Голосу Америки".

Раз на рік зі шкіл одного району збирають "збірний оркестр" і дають концерт дуже якісного рівня

Вболівати за шкільні команди в тих чи інших спортивних змаганнях можна кілька разів на тиждень. Кілька разів дають концерти шкільні оркестри. Оскільки музика у США - річ популярна і багато дітей нею займаються, деякі з цих концертів проходять на дуже високому рівні. Раз на рік зі шкіл одного району збирають "збірний оркестр" кращих музикантів і дають концерт дуже якісного рівня.

Музичне навчання починається в молодших класах. В струнний оркестр можна записатися в четвертому класі, в духовий – у п'ятому. В перший рік заняття відбуваються раз на тиждень. Далі – частіше. У старших класах юний музикант має вже три-чотири заняття на тиждень, а також мусить близько години щодня грати вдома.

Батьки доплачують гроші за програму і за інструменти. Якщо нема свого – можна орендувати в школі, чи в місцевому музичному магазині. Ця сума не дуже висока, порівняно із заняттями музикою поза школою. Якщо дитина демонструє талант і хоче вийти на професійний рівень, вчителі заохочують ходити на додаткові приватні уроки.

Шкільний театр - теж дуже популярна річ. На відміну від музики, там займаються після уроків. Багато учнів беруть приватні уроки театрально мистецтва, або співу. Конкуренція за провідні ролі завжди висока. Після відбору до клубу і декількох місяців занять дають вистави, які йдуть упродовж 3-4 тижнів. Вони популярні не лише серед батьків дітей, які там грають, але також і серед підлітків та молодших дітей, які із задоволенням дивляться спектаклі за мотивами улюблених мультфільмів чи дитячих книжок. Тож квитки розкуповують швидко.

На відміну від "кіношних" стереотипів, діти не діляться на "спортсменів" та "музикантів"

Один з найпопулярніших музичних колективів - духовий оркестр. Він є "обличчям" школи - на рівні з командою з американського футболу. У них свої чемпіонати, вони часто беруть участь у місцевих парадах та суспільних заходах. Виступ оркестру - невід'ємна частина шкільних футбольних ігор. Готуються до цих виступів дуже і дуже ретельно.

На відміну від "кіношних" стереотипів, діти не діляться на "спортсменів" та "музикантів". Часто буває, що значна частина футбольної команди одразу після тренування біжить в роздягальню і переодягається в оркестровий костюм. Тому що в цей день у них ще і концерт. Бути одночасно в спортивній команді та в хорі, струнному чи духовому оркестрі, або театрі - річ нормальна.

Кілька разів на рік діти зі спортивних та культурних клубів беруть участь у заходах зі збору благодійних коштів

Усі ці заходи потребують додаткових фінансів, які ані школа, ані батьки потягнути не можуть. Кілька разів на рік діти зі спортивних та культурних клубів беруть участь у заходах зі збору благодійних коштів на потреби своїх клубів. Населення позитивно до цього ставиться. Ці збори є вагомим внеском, часто – у кілька десятків тисяч доларів - в бюджет культурних і спортивних потреб школи.

Звичайно, далеко не всі діти з тих, хто займається музикою в школі, стають професійними музикантами. Участь у шкільному оркестрі, втім, є великим плюсом під час вступу до університету. Вважається, що заняття музикою дуже позитивно впливають на розвиток дитини і допомагають у навчанні. Але якщо дитина грає на високому рівні, то вже в університеті вона може грати в оркестрі навчального закладу, продовжуючи таким чином свою музичну освіту.

Отже, якщо у вас обмаль часу, є діти шкільного віку та немає снобізму, вести цілком насичене культурне життя можна і "на районі". Втім, для користі тих самих дітей, лише місцевою культурою ми, звичайно, не обмежуємося і час від часу відвідуємо культурні заходи в столиці Сполучених Штатів.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі