Оксана Коваль
Приватний підприємець, живе у Хорватії
19.02.2019

До отоларинголога чекають чергу від місяця до року

Хорватська медицина ідеальна? Ні! Чи можна їй довіряти? Безперечно

Майже вісім років ми з чоловіком та двома дітьми живемо у місті Спліт на півдні Хорватії. Вважаю себе та свою родину пересічними користувачами медичних послуг. Наше ставлення до тутешньої сфери охорони здоров'я нічим не відрізняється від того, що мають хорвати. Чи ідеальна вона? Ні! Чи можна їй довіряти? Безперечно!, - пише Оксана Коваль для ТСН.

У Хорватії державне страхування є обов'язковим. Внески до фонду медичного страхування вносять лише ті, хто працюють — особисто або їхній роботодавець. Вони складають 15% від заробітної плати, але не менше 440 кун на місяць. Тобто майже 1900 грн. Кожен отримує пластикову картку страхування з індивідуальним номером, за якою його ідентифікують у лікарні чи аптеці.

За огляд лікаря потрібно доплатити 45 грн

Фонд медичного страхування покриває більшу частину медичних послуг, але найчастіше потрібно самостійно доплачувати різницю за послуги. Наприклад, за огляд лікаря потрібно доплатити 45 грн, за взяття крові для аналізу стільки ж. У разі стаціонарного лікування пацієнти повинні сплачувати до 20% від певної медичної послуги.

До програми страхування входять обов'язково послуги сімейного лікаря, стоматолога, гінеколога, дітям до 7 років педіатра, послуги вузьких спеціалістів у всіх державних медичних закладах, обстеження та ліки.

Ліки медичне страхування покриває або повністю, або частково. До речі, в Хорватії заборонені інтернет-аптеки. Також ви не купите серйозних ліків без рецепта. Без рецептів відпускаються рослинні засоби, вітамінно-мінеральні комплекси, дієтичні добавки, двох-трьох видів пігулки від застуди, льодяники від кашлю, знеболювальні/жарознижувальні препарати, краплі в ніс. І, по суті, все.

Якщо не хочеться нічого доплачувати, можна придбати додаткове державне страхування. Воно коштуватиме приблизно 300 грн на місяць і покриватиме майже всі витрати і на послуги, і на ліки.

У Хорватії заборонені інтернет-аптеки. Також ви не купите серйозних ліків без рецепта

Маючи обов'язкове державне медичне страхування Хорватії, можна отримати медичні послуги в країнах Європи. Звісно, потрібно буде зібрати усі рахунки й зареєструвати страховий випадок.

З приводу усіх питань щодо здоров'я у Хорваті спочатку необхідно звертатись до сімейного лікаря або відділення "швидкої" (якщо випадок екстрений). Приміром, у вас болить горло, з'явився нежить, болить голова — тобто всі ознаки, як кажуть у народі, застуди, а лікарі — ГРВІ. Призначення спочатку буде стандартне — постільний режим, трав'яний чай, мед та лимон. Жодних пігулок. Якщо стан не покращується, з'являється висока температура та будь-які ускладнення, то вас відправлять зробити аналіз крові.

З роками проживання в Хорватії ми відпрацювали такий порядок дій у разі тривалої застуди: експрес-аналіз крові у приватній лабораторії (за свої гроші, державна страховка його не покриє), візит до сімейного лікаря з результатом, на зворотному шляху додому — заїзд до аптеки за ліками. Якщо ж робити за правилами, — тобто за схемою лікар-державний аналіз-лікар-аптека, — результат буде той самий, але через два дні.

Черга до вузького спеціаліста може бути місяць-два, півроку, рік

Якщо ж заболіло вухо, буде ще складніше. Спочатку маєте звернутись до свого сімейного лікаря. Він терпляче вас вислухає, узагальнено огляне і випише рецепт. Якщо час минає, а вухо болить і далі. Потрібно повторно звертатися до лікаря. Вже тоді він видає направлення до отоларинголога. І отут найбільша проблема — черга до вузького спеціаліста може бути місяць-два, півроку, рік.

Спеціалісти є лише у великих містах, тобто з периферії чи острівної частини Хорватії потрібне лише їхати. Залежно від того, де конкретно ви живете, мова може йти про десятки або навіть сотні кілометрів.

Плюс, що державна медична страховка компенсує навіть кошти, витрачені на проїзд, але все не так легко. Ось після півтора чи двох місяців (а вухо весь цей час може боліти) ви нарешті дістались отоларинголога, він ознайомлюється з аналізами та дослідженнями, пише висновок і відправляє вас до… правильно, сімейного лікаря, бо лише він може виписати рецепт. І так по колу. За два місяці проблема або перестане турбувати, або дійде до такого загострення, що випадок буде розглядатися у відділені "швидкої".

Тому багато хорватів мають звертатися до вузьких спеціалістів у приватних клініках. Державна страховка медичні послуги приватних клінік не покриває.

Наведу кілька прикладів цін на їх послуги:

консультація гінеколога — 1300 грн;

консультація ендокринолога, гастроентеролога — 1500 грн;

консультація кардіолога з електрокардіограмою — 2000 грн;

розгорнутий аналіз крові — 250 грн;

комп'ютерна томографія голови — 5200 грн.

Невідкладна медична допомога у Хорватії приїде до хворого лише в екстреному випадку. Коли викликали "швидку", хоча випадок не гострий, після випишуть рахунок на кругленьку суму. Вона може сягати 3200 грн за виклик плюс послуги, що були надані.

Пологовий будинок забезпечує лікарняною сорочкою, одягом для новонародженого, підгузками

Мій висновок щодо сфери охорони здоров'я у Хорватії буде трохи розлогим, але показовим.

Першу дитину я хотіла народжувати в Києві, хоча ми вже жили в Хорватії. Пологи були за домовленістю, в одному із найкращих державних пологових будинків. Ні для кого не секрет, що це обходиться в кругленьку суму, яка майже вся сплачується неофіційно медичному персоналу.

В Хорватії я також народжувала у державному пологовому. Там пологи покриваються державною медичною програмою. Пологовий будинок забезпечує лікарняною сорочкою, одягом для новонародженого, підгузками.

Порядок дій під час пологів є стандартним в обох країнах, але відношення медичного персоналу в Хорватії було уважнішим та турботливішим. Післяпологова палата розрахована на дві породіллі, два медичні ліжка з системою управління положень, два ліжечка для новонароджених, а також два вмонтованих телефони та пульти виклику персоналу, спеціально обладнана душова кімната і все нове.

Так, величезним мінусом державної медицини у Хорватії є черги до вузьких спеціалістів та вузьких обстежень. Тоді й виникає питання: чекати чи платити із власної кишені.

Чи довіряють хорвати своїй медицині? Звісно. Вони не несуть в собі протягом життя багаж знань про всі препарати з елементарної аптечки, не знають хімічний склад ліків, не тримають вдома апарат для вимірювання тиску та апарат для інгаляцій. І знаєте, я також довіряю хорватській медицині.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі