Дайте дитині право на помилку

Як виховати самостійність

Раніше ми ходили до школи самі. Без нагляду гуляли на подвір'ї. Доглядали за молодшими братиками та сестричками і залишалися вдома поки батьки працювали. Ми інколи потрапляли у халепи, проте саме це і виховувало нашу самостійність.

"Зараз зовсім інші часи" - скажете ви. І не помилитися. Ніхто з батьків не піддаватиме власну дитину небезпеці. Утім формувати самостійність у дитини необхідно для її майбутнього.

То як виховати самостійність у дитини, подбавши про її безпеку?

1. Дайте дитині право на помилку і можливість приймати власні рішення.

У цьому правилі слід орієнтуватися на вік дитини. Нерідко трирічні малюки з радістю обирають для себе колір одягу. Більш старші діти можуть обирати гуртки, колір стін у власній кімнаті під час ремонту, частину продуктів харчування у супермаркеті, фільм для сімейного перегляду, спосіб розваг чи щоденне меню. Хоч далеко не всі ці рішення будуть правильними, але потрібно допомогти дитині прийняти свої помилки та показати шлях їх вирішення.

2. Залучайте дитину до сімейних обговорень.

Чим старша дитина, тим доречніше залучати її до сімейних проблем

Чим старша дитина, тим доречніше залучати її до сімейних проблем. До прикладу, спочатку це можуть бути найпростіші господарські запитання. Згодом дитина зможе брати участь у прийняті інших важливіших рішень. Приміром, де провести відпустку, що обрати на подарунок рідним, як правильно витрачати власні кишенькові гроші.

3. Доручайте дитині хатні обов'язки.

Виконання дитиною роботи по дому - важлива інвестиція в її майбутнє. Багато дітей не мають найпростіших навичок: зробити покупки, підігріти їжу, випрати нижню білизну чи прибрати у кімнаті. Утім у 7-10 років вона може самостійно користуватись кондиціонером, мікрохвильовкою, пилососом, електрочайником, завантажувати та розвантажувати пральну чи посудомийну машини. У підлітковому віці дитина здатна самостійно готувати прості страви, здійснювати найпростіші господарські покупки, самостійно прибирати помешкання.

Виконання дитиною роботи по дому - важлива інвестиція в її майбутнє

4. Не робіть за дитину її справ.

До прикладу, дитина забула зошит з домашнім завданням або змінне взуття. Батьки поспішають рятувати її від двійок чи шкільних зауважень. Але потрібно дати можливість настати природним наслідкам. Наступного разу ваше чадо буде більш уважнішим і більш ретельно перевірятиме власну готовність до школи або навчиться іншим чином залагоджувати проблеми.

5. Виділіть для дитини її особистий прості.

Таким простором може стати власна кімната, комора, шафа, полиця, стіл або навіть невеличка шухляда з іграшками. Найголовніше, щоб дитина могла там відчути себе повноправним господарем, куди дорослі не могли б вмішуватися, контролювати чи робити зауваження.

6. З кожним роком збільшуйте коло відповідальності дитини.

Іноді батьки жаліються, що їхні діти підросли, але чомусь зовсім не самостійні. Виявляється, що самостійність не прививали змалечку. Зазвичай все вирішували за дитину, не давали їй можливість помилятися і приймати власні рішення. Інколи батькам хочеться різких змін. Наприклад, щоб підліток, який до цього ніколи не прибирав власну кімнату, не прав речі, не готував - несподівано почав все це робити. Саме тому розвивати самостійність потрібно поступово, збільшуючи різноманіття та складність завдання.

Розвивати самостійність потрібно поступово, збільшуючи різноманіття та складність завдання

7. Дотримуйтеся даного дитині слова.

Якщо за помилку дитини обіцяли покарання, а за гарний вчинок похвалу, то неухильно дотримуйтесь власних обіцянок. Ваш особистий приклад - це важлива частина виховання.

Людмила Млиновська, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі