Росіяни затягують паски, щоб комусь випускали кишки їхньою зброєю

Кремлівські стратеги зацікавлені в нестабільності Латинської Америки

Чи може Венесуела стати новою Сирією для Росії? Теоретично може, але з практичної точки зору це малоймовірно. У Путіна немає ресурсів. У Кремлі вважають, що з Сирією розібралися, хоча насправді... Так, Асада при владі вдалося зберегти, але він не контролює всю територію країни. Виникає ситуація, що сильно нагадує Гуляйполе: мінімум п'ять політичних сил між собою взаємодіють за допомогою зброї.

Путін вважає, що Росія отримала там якийсь геополітичний виграш. У головах мілітаристських керівників російської держави це забезпечує військову присутність зі стратегічного стримування США. Хоча американцям Сирія не цікава. Всі ці розмови, що вони хочуть контролювати тамтешню нафту - дурниці. Точно так само, як і про венесуельську нафту, - пише Дмитро Орєшкін для видання "Обозреватель".

Що від війни в Сирії виграє Москва, крім віртуальних уявлень про власну велич, я не розумію. Російські бази там потрібно утримувати, тобто платити. Російським військовослужбовцям, регулярній армії і приватним військовим компаніям, потрібно буде приймати якусь участь в тамтешніх конфліктах. А що натомість - погано розумію. За що воювати у Венесуелі - ще незрозуміліше.

Росіяни можуть дати кубинцям грошей і відправити воювати до Венесуели

Вкладені туди два десятки мільярдів доларів інвестицій - ніколи назад не повернуться. Точно так само, як із Сирії не повернулися $14 млрд, А з Куби - $32 млрд. Не думаю, що Кремль відправить до Венесуели російські війська. Максимум, що вони можуть зробити - це послати туди кубинців. Їм робити нічого, ситуація в економіці у них катастрофічна, солдатів багато, їх треба чимось зайняти. Ось росіяни можуть дати кубинцям грошей і відправити воювати до Венесуели. Цей варіант можливий, тільки нічим хорошим не закінчиться. У будь-якому випадку, це громадянська війна.

Можливо, кремлівські стратеги думають, що розпалити таку криза під боком у США - це біженці, які побіжать в Штати і створять їм проблеми. Варіант приблизно такий самий, як сирійська війна, що послідувала з біженцями в Західну Європу. Але яка від цього користь Росії? Мені здається, російські політики деградували до такої міри, що бачать світ так: все, що погано для США - добре для Росії. І навпаки. Якщо США пішли з Сирії, значить, ми там перемогли. Але американці пішли і виграли. А що виграла Росія від війни в Сирії і за що вона буде платити там далі?

Російські політики деградували до такої міри, що бачать світ так: все, що погано для США - добре для Росії

Кремлівські стратеги зацікавлені в нестабільності Латинської Америки, і щоб це все відбувалося на американському задньому дворі. У США це теж добре розуміють. Тільки для Росії це чисто віртуальне задоволення: знову зіпсували гру США. Ну, зіпсували і що? Росія за це платить своїми власними ресурсами і гальмуванням свого розвитку. Мене це турбує. Мені, як громадянину Росії, хотілося б, щоб побільше грошей вкладали в наш розвиток і менше витрачали на всяких там мадур.

Росіянам доводиться затягувати паски, щоб хтось комусь успішно випускав кишки за допомогою російської зброї.

Передруковується з дозволу редакції "Обозреватель"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі