Фінляндія бореться за першість в світі штучного інтелекту

Ініціатива зародилася не в уряді, а у суспільстві

Фінляндія розпочала грандіозний експеримент. Прагнуть навчити один відсоток населення основам технологій штучного інтелекту, щоб перетворитися на головну лабораторію з прикладної розробки AI (штучного інтелекту - gazeta.ua) в Європі. Логіка фінів проста. Для фундаментальних досліджень в галузі штучного інтелекту потрібні величезні масиви даних, вчені світового рівня і багато грошей. За цими показниками Фінляндія не може конкурувати з лідерами AI-перегонів - США та Китаєм.

Але для розробки корисних в реальному житті продуктів на базі штучного інтелекту потрібні не тільки інженери, які розбираються в технічній стороні питання, а й експерти, які досконало розуміються на своїй галузі (медицина, сільське господарство, транспорт тощо). У них має бути розуміння, що може сучасний AI і як це може бути корисним в їх справі. Чим більше професіоналів матимуть хоча б загальне розуміння технологій штучного інтелекту, тим більше AI-стартапів запустить країна найближчим часом.

2018-го Гельсінський університет запустив безкоштовний масовий онлайн-курс Elements of AI

Цікаво, що ініціатива зародилася не в уряді, а у фінському суспільстві. 2018-го Гельсінський університет запустив безкоштовний масовий онлайн-курс Elements of AI. У рамках навчання кожен охочий може ознайомитися з базовими принципами роботи штучного інтелекту і зрозуміти, як працює машинне навчання. Щоб пройти курс студентам не потрібно вміти програмувати - з них не готують інженерів AI. Ціль - загальне розуміння можливостей та обмежень технологій штучного інтелекту. Вже більше 10 тисяч осіб успішно завершили цей онлайн-курс.

250 фінських компаній заявили, що мають намір приєднатися до ініціативи і провести базове навчання своїх співробітників технологіям штучного інтелекту

На хвилі успіху курсу 250 фінських компаній заявили, що мають намір приєднатися до ініціативи і провести базове навчання своїх співробітників технологіям штучного інтелекту. Серед організацій-учасників опинилися Nokia і міністерство закордонних справ Фінляндії. На вручення сертифікатів про успішне завершення курсу Elements of AI прийшов президент країни.

На думку влади, масштабне вивчення принципів штучного інтелекту дозволить прискорити розвиток інновацій в країні, допоможе населенню краще орієнтуватися в можливостях і небезпеках сучасних технологій. Ставка в перегонах за першість в світі штучного інтелекту - майбутнє країни. Навіть з мінімумом ресурсів Фінляндія не збирається здаватися без бою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі