Сашко Даниленко
Мультиплікатор, художник
13.12.2018

Усі важливі знання приходять після 25 кілометру марафону

Фінішував за 4 години 10 хвилин

Рік тому з жалем дивився на людей, що бігають. Навіщо займатись таким нудним спортом, коли є стільки інших веселих видів активності. І як взагалі змусити себе бігати - для мене це було загадкою. А ті хто бігають на світанку - це ж взагалі не люди. Тоді я ледве зміг пробігти 5 км. А у листопаді пробіг повний марафон.

З самого початку року на мене навалилось багато роботи, ще й хотілось встигати малювати власні проекти. Працював вдома. За день у закритому приміщенні втомлювався морально, але не встигав втомитись фізично, через це почувався недобре і погано спав. Тож почав потроху бігати, аби втомитись і розім'ятись перед сном. Це добре спрацювало, - пише Сашко Даниленко, для "Голосу Америки".

Перша незручність, з якою зіткнувся, - ноги натирали одна об одну. Треба було схуднути і підкачатись. Трішки змінив дієту: замість тони солодкого на день їв лише центнер. Почав бігати регулярно, щоб скоріше привести ноги до форми. За пару тижнів проблема зникла.

Сон став глибше, прокидатись зранку стало простіше, а долати довгі сходи - легше

За місяць такої фізкультури відчув себе значно краще. Сон став глибше, прокидатись зранку стало простіше, а долати довгі сходи - легше. Після бігу було дивне відчуття, наче кров досягала у ті частини мозку, які відсидів і вони затерпли, але тепер починали працювати знову на повну.

Складно було дотримуватись стабільного графіку тренувань. Допоміг вирішити це питання трекінг та записи моїх забігів. Для цього існує купа мобільних додатків. Звіт про тренування можна зберігати у вигляді постів, коментувати, додавати фото. Статистика наглядно демонструє, чи ти покращуєш власні показники. Це стимулює.

Почав придумувати собі невеликі челенджі - перевіряв знайоме коло по місту, чи швидше бігається у прямому чи зворотному напрямку, малював смішні картинки своєю траєкторією. Ще фотографував гусей і качок по дорозі, так наче тримаю їх пальцями, і додавав ці фото у пости. Головне перетворити все на гру - тоді навіть серйозні справи даються легше.

У стані спокою було прохолодно, коли всі інші потерпали від спеки

Коли прийшла літня спека, не залишив тренувань, хоча з мене лився піт рікою і доводилось випивати відро води поки бігав. Згодом відчув дивні зміни: у стані спокою мені було прохолодно, коли всі інші потерпали від спеки.

Помітив, що мій темп і витривалість реально залежать від плейлисту, який слухав під час бігу. Тому почав ретельніше відбирати композиції.

Коли дні стали коротшими і пожовкло листя, мені почало кортіти перевірити, на що здатний. Знайомі, які бігали марафон - 42 км, так натхненно про це розповідали, що твердо вирішив - треба. Основою моєї підготовки було не пити каву тиждень перед марафоном. Ще купив нову форму для бігу і цей одяг додав мені впевненості.

Досвідчені друзі дали цікаві поради. Не варто їсти незнайому їжу перед марафоном. Не затягувати сильно шнурки на взутті. Виспатись за день до події, бо в ніч перед стартом ніхто ніколи не може спати нормально. Не забувати пити воду, коли пропонують. Дехто йде далі в підготовці, мастить пахви вазеліном, медитує і заклеює пластиром соски, щоб не натерти.

Перед марафоном не варто їсти незнайому їжу та сильно затягувати шнурки на взутті

Почалось все дуже бадьоро. Величезний натовп бігунів просувався містом, а з усіх боків галасували вболівальники. По дорозі було кілька майданчиків, де наживо виступали музиканти у підтримку марафону.

Всі важливі нові знання і спостереження отримав саме після 25-го км. Час починає тягнутись дуже повільно. Треба прислуховуватись до свого пульсу та дихання. Хвилювався про серце і легені, але вони відпрацювали стабільно і добре. А от п'яти, про які навіть не думав, почали сильно боліти та гудіти. Виявилось, що в мене проблеми з технікою бігу, я не комбінував різні способи навантажень і фактично бігав весь час однаково. Правильно було б розподіляти навантаження на різні групи м'язів, змінюючи техніку бігу. До всього вищезазначеного додалось, що мої кросівки виявились не для бігу, а для фітнесу.

Усвідомивши, що зробив усі можливі помилки новачка, мені раптово стало легше. Вболівальників більшало, вони ставали голоснішими, будинки зростали в поверхах, ми забігали в центр міста, наближався фініш. Здавалося, наче біг останні кілометри під водою, але незважаючи на це фінішував за 4 години 10 хвилин. Отримав медаль, ковдру, талон на келих пива і пішов їсти холодну піцу вже новою людиною.

Текст скорочено

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі