Маємо визнати – цей парламент найуспішніший за всю історію нашої незалежності

З наближенням виборів ситуація у залі під куполом погіршується

Ювілей парламенту. 26 жовтня 2014 року на дострокових виборах був сформований нинішній склад.

У постреволюціну Верховну Раду, подолавши 5% бар'єр, пройшли 6 політичних партій. П'ять оголосили, що створюють коаліцію, яка бере на себе відповідальність за реформування країни. Коаліція із 305 народних депутатів, мала суспільну та міжнародну підтримку, амбітні плани.

За чотири роки ситуація докорінно змінилася. З коаліції по черзі вийшли три партнери-фракції. Реальна кількість коаліціантів скоротилася до трохи більше 200 нардепів.

Парламент змінив реформаторську риторику на популістичну. З наближенням чергових виборів ситуація у залі під куполом погіршується.

Однак не все так однозначно. Якщо оцінювати 4-річну роботу Верховної Ради за ухваленими законопроектами, які докорінно змінили соціально-економічний ландшафт України, маємо визнати - цей парламент один із найуспішніших за всю історію нашої незалежності.

Депутати налагодили співпрацю у трикутнику президент-уряд-парламент. Ухвалили пенсійну, медичну, освітню, судову, бюджетну, антикорупційну реформи. Маємо децентралізацію та декомунізацію. Не варто забувати і про понад 50 законів, які були необхідні для запуску візової лібералізації.

Депутати не реформували Верховну Раду. Від "гри за правилами" швидко перейшли до "гри з правилами"

На жаль, тест з політичної доброчесності цей склад парламенту провалив. Ключова причина - депутати не реформували Верховну Раду. Від "гри за правилами" швидко перейшли до "гри з правилами". Не подолали старі хвороби - кнопкодавство, тушкізм, непрозору роботу комітетів.

Потрібна велика політична реформа. Обмеження депутатської недоторканності, новий виборчий кодекс, зміни в законодавстві для демократизації внутрішніх партійних процесів (праймеріз), законопроекти про лобізм, встановлення сенсорних кнопок, щоб депутати голосували лише за себе.

Судячи з настроїв парламентарів, вирішувати ці завдання до виборів вони не збираються.

Тому українці мають вимагати від майбутніх кандидатів у президенти та парламенту включити вищезгадані пункти у виборчі програми та брати з них зобов'язання їх виконати.

Якщо цього не відбудеться, наступний парламент не стане якісно кращим, а рівень його рішень значно погіршиться.

Віктор Таран, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі