"Баварію" може врятувати Зідан

"Зірки" заважають команді розвиватися

Тенденція у світовому футболі така, що великі клуби наступають на одні і ті ж граблі. Зміни відбуватися тоді, коли вже прийшла криза та погіршилися результати. Вчасно ніхто не перебудовується. Не намагаються прорахувати ситуацію, діяти на випередження.

У футболі настав час протиріч. З одного боку, суто спортивна складова, з іншого – бізнес. Ці складові суперечать одна одній. Для того, щоб збирати гроші, потрібні "зірки", футболісти, на яких будуть ходити. Але період зірковості обмежений часом. Повинно бути розуміння вчасного прощання із "зіркою", коли вона вже не може приносити на полі результати. Бажання продовжити експлуатацію "зірок" призводить до провалів. Такі проблеми мали "Мілан", "Інтер", "Арсенал", "Манчестер Юнайтед". Нині через це проходять "Реал" і "Барселона". А особливо – "Баварія".

У футболі настав час протиріч. З одного боку, суто спортивна складова, з іншого – бізнес

Реконструкцією клубу має займатися незалежний менеджер, запрошений зі сторони. Треба оцінювати ситуацію об'єктивно, не маючи жодних симпатій чи антипатій всередині клубу. Це як у садівництві. Кожне дерево має свій час. Потім воно починає хворіти. Можна боротися із хворобами, але це все одно призведе до погіршення урожаю, і дерево доведеться спиляти. Не варто чекати поки дерево захворіє. Варто діяти на випередження. Посадити молодий саджанець, який почне давати плоди, коли зріжуть старе дерево.

Взірцем в плані дії на випередження є "Ювентус". Вчасно відпустив Пірло, Відаля, Погба. А от "Баварія" вчасно не попрощалася із Рібері, Роббеном, Боатенгом, Левандовським та ще рядом футболістів. Це призвело до кризи.

Керівники "Баварії" зрозуміли, що потрібна перебудова. Тому запросили тренера, який не боятиметься втратити свою репутацію. Все таки Ніко Ковач до роботи в Мюнхені працював із скромним "Айнтрахтом". Утриматися на посаді хорвату буде важко. Клуби рівня "Баварії" повинні мати результат. Нині Ковач не має підтримки гравців. Не бачу в них жодного бажання чи емоцій, щоб вони грали за тренера. Моя точка зору - скоро його замінить досвідченіший спеціаліст, який матиме досвід перебудови команди.

Скоро Ковача замінить досвідченіший спеціаліст, який матиме досвід перебудови команди

До Мюнхена можуть запросити Зінедіна Зідана. Француз пройшов італійську школу. Дисциплінований. Має великий авторитет. Працював із "зірками" першої величини. У Мадриді виконав роль кризового менеджера посеред сезону, коли потрібно було стабілізувати ситуацію після невдалого періоду роботи Рафаеля Бенітеса.

Можливим варіантом на посаду тренера "Баварії" міг би стати також тренер збірної Німеччини Йоахім Льов. Але він сам зараз переживає не найкращі часи. Після виграшу Кубку світу-2014 почав втрачати кваліфікацію. Останні два Євро були не найкращі для Німеччини. Напевно, Льов втратив впевненість у власних силах. Сьогодні він – тренер комфортних умов, не здатний різати по-живому, приймати вольові рішення.

У цьому сезоні чемпіонство від "Баварії" нікуди не дінеться. Клас гравців доволі високий. Цього вистачить на внутрішній арені. Конкуренція із "Борусією" має бути цікавою протягом сезону. Щодо вдалого виступу в Лізі чемпіонів – не впевнений. Такого ресурсу в "Баварії" немає. Розподілити сили команда на два фронти не може.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі