Роман Кулик
Офіцер ЗСУ, співзасновник освітнього проекту "Експертний корпус"
26.09.2018

Кращої поведінки УПЦ МП годі собі уявити

Російська православна церква заганяє себе у глухий кут

Одна річ гріє мені душу в ці дощові дні. Це всі заяви УПЦ МП та РПЦ. Типу сьогоднішньої:

"Священний синод Української православної церкви Московського патріархату оголосив вимогу, аби екзархи, призначені Константинопольським патріархом, покинули "канонічну територію" УПЦ МП".

Так тримати! Від почуття безсилля та усвідомлення, що відвернути момент зниження свого впливу вже запізно, генерують тони маячні.

РПЦ робить усе можливе, щоби Варфоломій мав ще більше мотивів публічно шмагати мракобєсів у кожній своїй проповіді

Ніби роблять усе можливе, щоби Варфоломій на додачу до поточних причин дотиснути томос, мав ще більше особистих мотивів публічно шмагати мракобєсів у кожній своїй проповіді. Тільки здається, що притихли і, можливо, змінили тактику - як вони знову клепають погрози, підключають в бійню проти томоса всіх своїх міньйонів, вкидають кеш Вадима Новінського й решти в "джинсу", та без упину плюють в бік Константинополя і його представників. Серйозно, кращої для нас моделі поведінки Російської православної церкви у цьому конфлікті годі собі уявити. Самі ж себе заганяють в глухий кут.

І тяжко сказати, що на виході історії з автокефалією було би важливішим та кориснішим: томос чи відхід РПЦ у вільне плавання, розкол у православ'ї. А так виглядає, що дуже можливими є обидві події. Тому дуже сподіваюсь, що вони не вбавлятимуть обертів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі