8% росту ВВП щороку забезпечать не ті, на кого розраховуємо

І статися це може в будь-яку хвилину

Усі експертні прогнози нашого економічного зростання найближчими роками (вельми скромні, відверто кажучи) базуються на нинішньому мізерному рівні інвестицій.

Але в тому і парадокс, що ніякого реального обґрунтування така убога інвестиційна привабливість України не містить. Найімовірніше, причини суто психологічні:

1. війна, яка реально є, нехай вона і не сильно позначається на економіці;

2. корупція, яка теж є, але зменшилася багаторазово і поза будь-яких пропорцій роздувається до проблеми космічного масштабу.

Реального обґрунтування убога інвестиційна привабливість України не містить. Найімовірніше, причини суто психологічні

Насправді ж, кількість і якість проведених реформ, низький курс національної валюти і рівень зарплат, невисокі податки, пристойна кваліфікація робочої сили і розташування України цілком привабливі. Потрібно лише подолати якийсь ментальний бар'єр у інвесторів. І статися це може в будь-яку хвилину.

Я не знаю, що саме стане соломинкою, яка зламає спину верблюдові – стереотипу про інвестиційну непривабливість України. Можливо, це буде закон про податок на виведений капітал. Або створення Служби фінансових розслідувань замість нинішніх любителів кошмарити бізнес. Або арбітражний суд (альтернативний господарському) за участі іноземних арбітрів. Або ще щось новаторське.

Але, найімовірніше, все змінять конкретні приклади світових гігантів, які вирішують увійти на український ринок, як Ryanair або IKEA.

За ними підуть інші. І ми отримаємо, нарешті, потрібних $10 млрд на рік інвестицій і відповідні 7-8% зростання ВВП. А з ними досить скоро знайдемо і почуття гідності.

Лише б не повернутися в положення улусу московської Орди або не скотитися в згубний популізм.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі