Слова Клімкіна про громадянство – це вирок правлячій "еліті"

Отакі у нас міністри і політики

"Клімкін не проти подвійного громадянства". Це ЗМІ повідомляють про таку начебто надзвичайну ліберальність нашого міністра закордонних справ. Якщо іноземець, каже Клімкін, має українське коріння, або прагне працювати на благо України, то чому б не надати йому українське громадянство.

Коли законів своєї країни не знають так звані експерти, журналісти, домогосподарки і безхатьки - це ще куди не йшло. Але коли на базарному рівні "знає" законодавство, та ще й профільне, міністр закордонних справ - це вже не жарти. Це вирок правлячій "еліті". Такі люди не мають права керувати державою.

Пане міністре, запам'ятайте: жодних юридичних перешкод для надання іноземцям українського громадянства не існує й зараз!

І Ваше "я не проти" - це як Ви не проти того, щоб сонце сходило.

Бо не можна вважати якимись перешкодами вимоги закону "Про громадянство України" щодо зобов'язання припинити громадянство іншої держави, яке є у іноземця на момент оформлення українського громадянства, чи надати відомості про судимість. Тому що ці вимоги, по-перше, суперечать Конституції України і міжнародно-правовим актам, що гарантують права людини. І по-друге, вони "мертві" в силу статті 25 Конституції України.

Імперативна норма частини першої статті 25 Конституції забороняє позбавляти громадян України українського громадянства. За будь-яких обставин. В тому числі й тих "новоспечених", які набули громадянства буквально п'ять хвилин тому і з усіма можливими "обманами".

Тому, якщо іноземець, що набув українського громадянства, у подальшому не припинив громадянство іншої держави, або в якийсь інший спосіб "обманув" українські органи влади, юридичних наслідків - нуль.

Всі "припинення громадянства", "визнання такими, що втратили громадянство" у всіх випадках, коли вони відбулися не з власної волі громадян України - незаконні й нікчемні

З причини "обману", так само як і з будь-якої іншої причини, без волі самого "іноземця" набуте ним українське громадянство вже ніяк не може бути скасоване!

Ніяк!

До речі, всі ті "припинення громадянства", "визнання такими, що втратили громадянство" у всіх випадках, коли вони відбулися не з власної волі громадян України - незаконні й нікчемні.

Отже, якби президент Порошенко мав бажання надавати громадянство України іноземцям - тим, наприклад, що воюють зараз на Донбасі - він міг би робити це без жодних перешкод у повній відповідності до чинного законодавства. Не надає - значить, просто не хоче.

Так само абсолютно неправильно тлумачите Ви, пане міністре, права українців на набуття громадянства інших держав.

По-перше, Ви мали б знати, що наявність у особи кількох громадянств жодним чином не є "подвійним", "потрійним" ( і так далі ) громадянством - як Ви те розказували одеситам, дезорієнтуючи їх. Подвійне громадянство було у нас за часів СРСР - громадяни Української РСР та інших республік Союзу одночасно були й громадянами СРСР. Подвійне громадянство неможливе в унітарній державі. Воно притаманне колоніальним імперіям.

Сподіваюся, Ви не готуєте Україні долю колонії?

Подвійне громадянство неможливе в унітарній державі. Воно притаманне колоніальним імперіям

Так само не треба розказувати українцям неправду щодо їх прав на громадянство інших держав. Конституція України жодним чином не забороняє нашим громадянам одночасно бути громадянами інших країн. А закон "Про громадянство" прямо встановлює: громадянин України, який набув громадянства іншої держави, у правостосунках з Україною продовжує залишатися для України її громадянином.

Тобто, наш закон про громадянство прямо підтверджує право громадян України на громадянство інших держав.

І набуття громадянами України з числа національних меншин - росіянами, євреями, угорцями, болгарами тощо - громадянства держав їх національностей, або будь-яких інших держав, не складає жодного порушення чинного українського законодавства.

Недолугі заяви міністра Клімкіна, які він робив перед одеською молоддю, на превеликий жаль, є не винятком, а прикрим правилом. Кричуща юридична безграмотність наших вищих можновладців - на кожному кроці. В кожному законопроекті, який розглядає Верховна Рада, в кожному законі, які підписує президент.

Отакі у нас міністри й політики. Всі. Плюс злодії. Тому термін "політична еліта" завжди беру в лапки.

Аркадій Корнацький, народний депутат України

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі