П'ять рішень української влади, які зміцнили незалежність

Вперше за роки незалежності українська влада спромоглась на відкритий збройний опір російському агресору

Усі основні досягнення України відбулися після 2014 року. З перемогою Революції Гідності суттєво зменшився вплив на Україну з боку російських спецслужб, російського капіталу.

Раніше цей вплив був визначальним. Це була політика Кремля, спрямована на упокорення України через підкуп та залякування нашої бізнесової та політичної еліти. Безперечно, цей вплив залишається істотним і сьогодні, але він значно менший. Євромайдан був зламною точкою. Політичним гравцям і крупному українському капіталу довелося визначатися з ким вони - з Україною чи з Кремлем. Нові обставини нарешті дозволили відверті запитання і вимагали однозначних відповідей. Під час Революції, яка стала початком збройного протистояння України та Росії, сформувалася нова Україна, нові політичні реалії. Відтоді було ухвалено цілу низку рішень важливих для становлення eкраїнської державності. Хоч треба зробити значно більше.

Москва завжди провадила експансіоністську політику щодо нашої країни

Перше. Найголовнішим є те, що вперше за роки незалежності українська влада спромоглась на відкритий збройний опір російському агресору. Москва завжди провадила експансіоністську політику щодо нашої країни. Епізоди майже збройної агресії Росії були в 1992-му, 2003-му (інцидент навколо острова Тузла), 2006-му (напади на американських військових у Криму). Сюди ж відносяться регулярні "газові війни". Всі 27 років росіяни хотіли знесилити і поглинути нас. Зараз ми вперше відповідаємо їм зброєю.Україна на законодавчому рівні визнала Росію агресором, закріпила факт збройного вторгнення. Ми офіційно оголосили частину Донбасу й Крим окупованими територіями. Ці рішення ухвалювалися з колосальним зволіканням, їх можна критикувати за нормативну недосконалість, але вони відбулися як політичний факт.

Друге - відмовилися від російського газу. Більше не купуємо його у Газпрому. Коли уряд Яценюка ухвалював це рішення, ніхто не вірив в успіх. Постачаємо природний газ з Європи. Вчора (23 серпня) виповнилося рівно тисяча днів, як ми припинили його купувати. Це важливий прорив для економічної безпеки України. Росія більше не може застосовувати до нас газовий шантаж.

Ми змогли переорієнтувати наш експорт у на західні ринки

Третє - зона вільної торгівлі з Європейським Союзом і Канадою. Ми змогли переорієнтувати наш експорт у на західні ринки, ринки інших регіонів світу. Звели до мінімуму експорт до Росії. Стали таким чином набагато більш незалежними в економічному сенсі.

Четверте - безвізовий режим. Це проривне рішення допоможе і далі інтегрувати Україну у західний світ. Інтегрувати конкретних українських студентів, бізнесовців, митців.

П'яте. Дуже позитивні наслідки матиме комплекс законів, які захищають і підтримують українську мову в медіа, кіноіндустрії, книгодрукуванні. Вони допоможуть збільшити частку україномовного ефіру на телебаченні і радіо, вирощувати нове українське кіно. Це надважливо, бо Кремль завжди використовував медіа і культурні проекти як зброю для поширення "руского міра" і брутальної кремлівської пропаганди.

Михайло Басараб, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі