СРСР приніс нам індустріалізацію і культуру. Та невже?

Велика брехня радянських міфів

Існує дуже поширений міф про те, що Радянський Союз приніс народам (в тому числі українському) індустріалізацію та культуру. Побудував заводи, порти, театри, бібліотеки...

Частково це правда. Кожен міф мусить містити трохи правди. Російська імперія царських часів, як і сучасна їй Австро-Угорська, були в цілому досить відсталими у промисловому відношенні, та й в аграрних технологіях також. Прискорена модернізація України (а також Росії та інших "республік") в частині індустріального розвитку почалася саме за радянських часів.

Але за оболонкою цього міфу ховається інший - міф про те, що російський народ приніс іншим народам СРСР індустріалізацію та культуру. Перечитайте уважно та знайдіть головну розбіжність. Я певен, що ви її побачили.

Українські більшовики разом з російськими і єврейськими провели індустріалізацію. Це трохи не те саме, що "російський народ приніс...", правда?

Тому що, по-перше, коли більшовики здійснювали індустріалізацію, то у перших рядах йшли українські більшовики, "куплені" ідеєю про братство вільних народів у федеральній державі диктатури пролетаріату. Українські більшовики разом з російськими, а також єврейськими, переважна частина яких була з України, провели індустріалізацію. Це трохи не те саме, що "російський народ приніс...", правда?

По-друге, Україна була однією з найбільш індустріалізованих частин імперії (в цілому досить відсталої). Сюди йшли англійські, бельгійські та всякі інші інвестиції. Тут будувалися заводи. Українські олігархи засідали в Думі. Не буду наводити факти, їх легко знайти. Згадайте лише, хто, коли і навіщо заснував Донецьк. Отже, міф, який може бути правдивим відносно Казахстану чи Тюмені, в жодному разі не є правдивим відносно України чи Азербайджану.

Україна була однією з найбільш індустріалізованих частин імперії

По-третє, треба пам'ятати, за чий рахунок і якою ціною відбулася та індустріалізація. Голодомор був не лише національним геноцидом, а й класовим.

Четверте, якщо брати підавстрійську Україну, то там був один з важливих промислових центрів Центральної Європи. "Борислав сміється" читали?

Нарешті, згаданий імперський міф завжди приторочує до індустріалізації культурну революцію. Мовляв, ми вас індустріалізували і принесли вам сучасну культуру. Відносно України цей міф не хочеться навіть коментувати.

Подумайте двічі, перед тим як несвідомо поширювати імперські міфи. Частинка правди, яку вони несуть, не варта великої брехні, що складає основу міфу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі