Курс гривні натякає: часу залишилося обмаль

Чи підвищать ціну газу для населення

У передвиборний період країна стоїть перед загрозою – підвищити ціни на газ для населення чи опинитися на межі дефолту. Курс долара, який перетнув психологічну позначку в 27 гривень, натякає: часу залишилося обмаль.

Ключовими вимогами Міжнародного валютного фонду є створення антикорупційного суду та підняття цін на газ для населення до таких, які платить промисловість. Ціни на газ для населення можуть зрости в понад півтора рази, за даними НКРЕКП.

Ціни на газ для населення можуть зрости в понад півтора рази

Такі дії допоможуть збалансувати державний бюджет і зафіксувати його дефіцит на рівні не більше 2,5% від ВВП України, на думку керівництва МВФ.

Мета Фонду - не обдурити українців. А отримувати кошти за надані кредити.

Саме міжнародні кредити були тією "чарівною паличкою", яка допомагала команді Віктора Януковича тримати курс 8 гривень за долар, при цьому виводячи мільярди за кордон.

Міжнародні кредити були тією "чарівною паличкою", яка допомагала команді Віктора Януковича тримати курс 8 гривень за долар

З точки зору міжнародних інституцій немає різниці, який президент чи прем'єр позичав кошти. Боржником є держава. Крапка. А повернення боргів є ознакою платоспроможності держави. Крапка.

Хто крайній?

Підвищення цін в умовах українських реалій завжди болісно сприймає електорат.

Виборцеві важко пояснити, що гроші в бюджеті не беруться з повітря. Саме тому часто в програмах політиків досить легко уживаються тези про зменшення ПДВ і підвищення соціальних стандартів.

Відсутність $2 млрд траншу приведе до інфляції, підвищення цін на продукти, послуги

Натомість відсутність траншу (мова йде про $2 млрд) приведе до інфляції, підвищення цін на продукти, послуги.

У країні з великою соціальною нерівністю будь-які соціальні вибухи є ризикованими. Швидше за все, прийнятним варіантом у короткій перспективі може бути підвищення ціни на газ зі збереженням субсидій.

Але системно питання це не вирішить.

Які альтернативи?

Однозначно, з залежністю від боргів і від імпорту потрібно щось робити. І це не питання одного відомства. Це питання світогляду та порядку денного політиків.

Україні достатньо інвестицій на рівні $3,5 млрд на п'ять років, щоб вийти на повне самозабезпечення газом, за даними Українського інституту майбутнього.

Альтернативою до збільшення обсягів власного газовидобування є використання екологічних систем. Такі приклади у світі є. Наприклад, Швеція поставила собі за мету відмовитися від нафти до 2020 року. Такі кроки свого часу збудили фантазії кінорежисерів і лягли в основу сюжету серіалу "Окуповані", де керівництво Євросоюзу просить Росію напасти на країну, яка відмовляється від класичних енергоносіїв.

Достатньо інвестицій на рівні $3,5 млрд на п'ять років, щоб вийти на повне самозабезпечення газом

У 2019 році українці матимуть шанс знову прийти на вибори та віддати свій голос.

Задачею є перевести стратегічні питання, необхідні для виживання країни, з рамок політичних спекуляцій у покрокові програми.

Небезпечно гратися минулим тоді, коли країна знаходиться в переддефолтному стані, Росія вводить моду на геополітичне хуліганство, а населення ледве зводить кінці з кінцями.

У політичній теорії є таке поняття як "етичне лідерство" - керування людьми на основі принципів, а не прогнозів по прибутках.

Газове питання стоїть дуже різко. Воно виходить за межі економіки, а тим паче суто паливного сектору. Необхідно чітко вирішити його та вивести з дискурсу спекулятивних гасел.

Петро Охотін, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі