Футбольну моду диктують клуби, а не національні збірні

Зараз усі тенденції продукує АПЛ

Головними тенденціями Кубку світу-2018 були – раціональність, прагматичність гри. Система відеоповторів додала справедливості. Стало менше грубості на полі. Але я хотів би звернути увагу на інші речі. Подивитися на розвиток футболу ширше.

Моду в футболі та загальні тенденції диктують не збірні, а клуби. Тренери збірних не мають достатньо часу, щоб працювати із гравцями. Ця робота, в першу чергу, лежить на клубних тренерах. Наприклад, тотальний футбол зародився в "Аяксі", катеначо – в "Інтері". Зараз усі тенденції продукує АПЛ. Спочатку "Лестер" і "Челсі" виграють в чемпіонаті Англії із раціональним футболом, а вже після цього Португалія та Франція в подібному стилі перемагають на Євро та Кубку світу. А стиль футболу збірної Іспанії пішов від "Барселони".

Стиль футболу збірної Іспанії пішов від "Барселони"

Люблю порівнювати футбол із іншими видами спорту. У боксі, важко знайти сильного боксера, чемпіона, який йде у відкритий обмін ударами із суперником. Навпаки, досвідчений та титулований боксер завжди обирає тактику вичікування, боксування другим номером. За відкритого боксу будь-який пропущений удар може стати вирішальним. Ніхто ризикувати не хоче. Так само в футболі. На перше місце виходить результат. Тренери намагаються мінімізувати будь-які ризики. На Кубку світу в Росії збірні Франції та Бельгії грали якраз у футбол результату. Мали запас в грі, розуміли силу та слабкість своїх суперників.

Мундіаль підтвердив істину, що АПЛ - найсильніший чемпіонат світу. У півфіналах була представлена велика кількість гравців із першості Англії. Величезна конкуренція серед гравців та тренерів призвела до прогресу. Це навіть потягнуло за собою прогрес англійських молодих гравців. Хоча під кінець турніру важкий сезон дався взнаки.

Мундіаль підтвердив істину, що АПЛ - найсильніший чемпіонат світу

Тенденція розвитку англійського футболу має доволі хороші перспективи. В першу чергу завдяки правильній організації фінансових питань. Ліга та клуби навчилися заробляти. Великі зарплати манять найкращих гравців із всіх кінців планети.

Півфінали КС були суто європейськими. Тут можна говорити і про випадковість, і про перевагу європейського футболу. Тренерська школа Європи суттєво переважає над іншими континентами. Фінансові можливості клубів Старого світу мають велику перевагу над іншими. У цих клубах збирають найкращих гравців. Часто молоді гравці, які в юному віці переїжджають до Європи, приймають тут громадянство. Домінування Європи, а чотири останні Кубки світу виграв Старий світ, має всі шанси продовжитися і в майбутньому.

Олег Федорчук, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі